Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

Hagyománytisztelet? Kell ez nekünk?

2012.03.25. 17:59 mezeinewsee

Hagyomány. Ha ezt a szót halljuk, különböző reakciót válthat ki belőlünk. Vannak, akik egyből felkiáltanak: "Én a jövőben hiszek! Hagyjatok ezekkel az ódivatú marhaságokkal!" Mások szerint "a hagyomány adja kultúránk alapjait, megtanulhatjuk belőle, mit hogyan kell tennünk. Nagyon fontos követni a hagyományokat!"

Anyaszentegyházunkban is megtalálhatjuk ezeket az irányokat, bár nyíltan senki sem mondja ki, hogy a hagyományok marhaságok. Csak éreztetik... persze a cél nem ez, de megfosztják igazi tartalmától, buta bohóckodássá silányítják.

Hogyan is történik ez? Ahhoz, hogy megértsük, legalább 1-2 hagyomány értelmét, kialakulását ismernünk kell.

Számomra az egyik legkedvesebb: az Előszenteltek liturgiája. Csodaszép, mélyértelmű szertartás, ami megérinti az ember lelkét. A "ragyogó szomorúság" szertartása, amiben minden benne van, amit a böjtről tudni kell. Hiszen a böjtben is ezt tesszük: elcsöndesedve, lelassulva, Istenre figyelve élünk (gondoljunk a lassú, különleges dallamokra), a Szentíráshoz fordulunk (ld. felolvasások az Ószövetségből), testünkkel is kifejezzük imádatunkat (ld. térdelés, metániák). Nagyböjtben még a Szent Liturgia ujjongó örömétől is megtartóztatjuk magunkat, ezért van, hogy ebben az ünnepélyes vecsernyében járulunk szentáldozáshoz. Méghozzá előre megszentelt (tehát a vasárnapi Szent Liturgián átváltoztatott) áldozatból.

Mi lett ebből? Egy nagyon szép színházi előadás. Sok-sok éve hívta fel a figyelmemet egy (akkor még) fiatal pap (ma már nagyon nagy ember, a neve kezdőbetűjét sem írom le, nehogy kompromittáljam. De te ugye magadra ismersz, testvér?): SEMMI ÉRTELME A REGGEL ÁTVÁLTOZTATOTT SZENTSÉGET SZÉTOSZTANI ESTE. Ha reggel nem gond a Liturgia öröme, akkor este miért az? NEM HAGYOMÁNYTISZTELET, ha nagyböjt hétköznapjain simán végezzük a Liturgiát (esetleg többet is), szerdán-pénteken pedig az esti mise helyett az Előszentelteket. Ez bohóckodás. Pont a lényeget dobjuk ki az ablakon. Sokkal tisztességesebb lenne azt mondani: "Erre a hagyományra nincs szükség, inkább misézzünk, mert a nép ezt igényli." De ehelyett mi eljátsszuk, hogy tartjuk az Egyház ősi böjtjét. A nép meg úgysem tudja, úgysem érti.

Másik kedves dolog az antidor-osztás. Mi is ez? Amikor a pap a Szent Liturgia bemutatására készül, elvégzi a Proszkomidiát. Ez az előkészület egyik része, ahol a hívek által felajánlott (újabban a pap vagy papné által sütött, nem is tudom, van-e még olyan hely, ahol tényleg a hívek ajánlják fel) proszfórából kivágja a Bárányt, az áldoztatáshoz felhasznált darabkát, valamint a többi darabot, amit önmagáért, az élőkért és holtakért, tehát az egész Egyházért felajánl a pap. A többi részt felvágja, és Szent Liturgia után kiosztja a nép között. Ez bizony hasznos is, hiszen az emberek szentáldozás előtt nem esznek, így a gesztusnak (szeretetvendégség) gyakorlati haszna is van.

Mi lett ebből? Sok egyházközségben a proszfórát nem is a pap vagy a felesége süti, hanem a sekrestyés. Ez önmagában még nem volna baj (bár azok az általam ismert atyák vagy tisztelendő asszonyok, akik maguk sütik, imádságként élik meg a proszfóra-készítést. Az általam ismert sekrestyések sajnos már nem. De ez egyénfüggő: linkebb atya vagy papné, valamint szentéletű sekrestyés is lehetséges). De sok helyen (főleg filiákban) a proszfóra "ki van váltva": egy szelet kenyér, rosszabb esetben "kenyérnek látszó tárgy" is megfelel a célra. Végül is, úgy is érvényes a Szent Liturgia...  Még viccesebb, amikor a Liturgiát végző pap eleve "felszecskázva" kapja kézhez a kenyeret, amit csak felpakolgat (jó esetben a meghatározott imák végzése közben) a diszkoszra.

És ezek után, ha lítiás ünnep van (de csak akkor!!!), kiosztjuk az antidort. De könyörgöm: miből? Hiszen ez NEM AZ ÁLDOZÁSHOZ FEL NEM HASZNÁLT PROSZFÓRÁBÓL VAN!!!!! Egyszerűen hagyomány: ha miroválás van, akkor antidornak is lenni kell, és kész. Ez lehet bármilyen kenyérszerű valami, kalács, vagy akármi. Ez így nem hagyománytisztelet, ez színház!

Ezt az egész antidor-osztást felesleges bohóckodásként éltem meg több, mint tíz évig. Egy kis kocka kenyér/kalács, amit egy tálcán nyújt az unott arcú ministráns. Nem volt benne semmi "gyakorlati". De B.-n az "igazi" hagyomány szerint találkoztam vele (minden Liturgia után, valóban proszfórából, a pap osztja), és megértettem, miről is szól ez az egész (korábban, egy moldvai kolostorban is részesültem már benne, de ők ortodoxok, az más).

Mondják: a nép ezeket a hagyományokat nem igényli. Így nem is csoda. A nép nem hülye, hogy csak a színházat nézze... De ha elmondják neki, melyik hagyományunknak mi az értelme, igényelni fogja. Érdemes volna megpróbálni!

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr604338786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.03.25. 20:22:42

Az mondjuk csodálatos lenne, ha a pap, aki elmondja a híveknek, maga is igényelné, és nem a keleti-ortodox divíziót látná azokban az őskeresztény hagyományokban, amit (az ortodox hívek nagy szerencséjére) az ortodox egyházak többé-kevésbé megőriztek.
Most ugye Magyarországon megjelent a görögkatolikus vezetés körében az ősi (hangsúlyozom, hogy ŐSI) hagyományokhoz való visszanyúlás, de hát ne várjunk el ilyesmit nagy mértékben... főleg akkor nem, ha szemináriumban kispapokat oktató papok cinkosan összekacsintanak azokkal a kispapokkal, akik a püspökeik, és a spirituális atyjuk kérést és igényét magasról leszarva, inkább éjféli misére mennek karácsonykor, mint nagy esti zsolozsmára...

klp_78 2012.03.26. 17:12:20

"főleg akkor nem, ha szemináriumban kispapokat oktató papok cinkosan összekacsintanak azokkal a kispapokkal, akik a püspökeik, és a spirituális atyjuk kérést és igényét magasról leszarva, inkább éjféli misére mennek karácsonykor, mint nagy esti zsolozsmára..."

Tudtommal a kispapoknak a nagy esti zsolozsma kötelező volt (utóbbi években tuti), és úgy hallottam, hogy az utrenyét idén akkor tartották, amikor párhuzamos ment a nagytemplomban az éjféli mise. Pont.

Legalább egy kicsit tényszerűbben légyszi.

A tanárok nagyrészét meg ismerem, nem tudom te mennyire, de ebből nekem az jön le, hogy max a nevüket ismered, esetleg még annyit, hogy papi civilben járnak, és ebből kialakítasz véleményt és kollektíva leoltod őket...

Ez elég röhejes...:S

Nem beszélve arról, hogy te aztán tudod, hogy mit kér tőlük a spirituális és mire "szarnak"...

mezeinewsee 2012.03.26. 18:08:46

@klp_78: testvér, nagyon mellélőttél...
A fiúk maguk mesélték, hogy mi volt az éjféli misén. Azt is, mit kért a Spiri. És azt is, hogy sz@rtak rá.
Pont.
(Xinaf is ismeri a tanárokat...)

klp_78 2012.03.26. 18:57:43

ismeri? akkor nem mondana ilyeneket...

Mi volt az éjféli misén? mikor voltak ők?? hagyjuk már...

klp_78 2012.03.26. 18:58:56

bár arról, hogy milyen a mostani spirituálisuk azt hagyjuk...
az egy külön téma

mezeinewsee 2012.03.26. 19:08:18

@klp_78: tényleg nem vagy képben... még a kántor is kispap volt az éjféli misén.
A spiriről a te dolgod, hogy vélekedsz (bár érdekelne, ismered-e személyesen, és miért olyan rossz a véleményed róla).

miSimeon 2012.03.27. 09:29:52

Szia klp!

A Spiri atya gyalázásának a fonalát ott vetted fel, ahol letted úgy fél éve. Mi meg itt Nyuszival várjuk a görögkatolikus hagyományokat...hiába. Azt hittem azért ugrottál be, mert megtaláltad őket. Egy dologban lehet, hogy tévedtem, a köszöntésünk állítólag valóban nem használatos ortodox körökben. Valóüszínűleg a latin "Dicsértessék..." átvételánek módosulása. Tehát ez is olyan latin gyökerű görögkatolikus saját hagyomány.
Tudod, épp mostanában beszélgettem az egyik legjobb barátommal (latin pap) a görögkatolikus szokásokról. Azt mondta, hogy kispap korában ki nem állhatta a görögöket, mert úgy látta, hogy mindkét rítusból kiszemezgetik a számukra előnyös részeket és éppen az aktuális érdekeik szerint határozzák meg magukat. Ha nősülni kell, akkor nagy keletiek, ha böjtölni, akkor nagy nyugatiak. Szerinte egyetlen egy esetben van a görögkatolikus egyháznak létjogosultsága, mégpedig akkor, ha magát következetesen az Ortodoxia Rómával kommunióban lévő részeként határozza meg. Ja, mert hogy az...Azt is mondta, hogy ha olyan nagy nyugatiak a papjaink, akkor tessék ugyanazt az igát felvenni, amit a latinok (pl. cölibátus, napi zsolozsma, egyebek. Ha meg keletiek, akkor tessék rendesen csinálni.Tudod: a langyosat kiköpi az Úr...

Üdv
Simeon

klp_78 2012.03.27. 11:21:49

Simeon,en most nem teljesen ertem mirol beszelsz, nem gyalaztam se regen, se most a spiritualist. Irtam, ot hagyjuk...az se volt,hogy egesz szeminarium nem tiszteli ot, meg a 'keleti-beallitottsaguak' sem...igen,ezt maguk a kispapok mondtak. Csak hamar felhoztatok.

Ejfeli miserol meg: erdekelt, utana kerdeztem. Az ottani parokus keresere 4 kispapot be kellett osztani (kotelezo jelleggel) az ejfeli misere. 50 kispapbol 4. Es az a 4 se lazadasbol ment arra...

Akkor nem ertem meg mindig mi ez a lazongas itt!? Foleg Xinaf (a ti szavaitokkal elve:) 'gyalazkodas'...

Simeon, ez kb olyan buta altalanositas ettol a rom.kat. paptol,mintha en azt mondanam,hogy a latinok meg pedofilok vagy melegek...
(Csak mellekesen jegyzem meg,hogy meg olyan nagyot se mondtam,mert ismertem ilyet,akit vegul fel is fuggesztettek...)
Ugye milyen egbe kialto hulyesegnek hangzik ez?
Eljen az altalanositas,mind a 'nem-keletiekrol',a teologiai tanarokrol Nyiregyen (ami szornyu nagy ragalmazas volt Xinaf...), a gorog papokrol, akik 'nem bojtolnek es zsolozsmaznak'...
Amugy aki romai papot ismerek,az sem zsolozsmazik (bevallasa szerint...)

klp_78 2012.03.27. 11:25:14

Langyosat kikopi az Ur?
Nem hinnem,hogy erre gondolt Pal apostol, hogy ha keleti vagy,akkor legy keleti...
Ilyen alapon a fel keleti katolikus egyhazat kikopi az Ur...
Meg akkor azokat is,akik latin papkent a keleti hagyomanyokbol szemezgetnek? Pl. Barsi Balazs atya, a bences rend egy jo resze...
Jaa,az ugy mar okes?! Ez a kettosmerce.

miSimeon 2012.03.27. 14:35:26

@klp_78:
Nem érted. Balázs atya pont nem a kényelmesebb utat keresi, ha szemezget egyáltalán. Én inkább úgy látom, hogy a latin rítus ellen elkövetett csonkítások és visszaélések ellen szokott hivatkozni a keleti liturgiára. Érted a különbséget? Pont ugyanaz ellen küzd ott, mint egyesek itt. Szégyen ez a "jó lesz antidornak a kalács is" mentalitás. Kalács...minek osztunk akkor? Épp az a lényege, hogy az Úrnak felajánlott kenyérből kapunk, viszünk másoknak, stb. Csak osztani valamit, hogy osszunk...
És igen, a langyosat kiköpi az Úr. Nem a keletit, vagy a nyugatit, hanem a langyosat. Itt van ez na fantasztikus keleti örökségünk, amit helyettünk senki sem fog őrizni és szintetizátoroznak (harmónium hiányában) a "misén", mint egy lakodalomban.Ezt nevezem langyosnak, amikor valaki anélkül, hogy venné a fáradtságot, hogy megértse, mi miért úgy van előírva, ahogyan, csak a saját kényelmétől és lustaságától vezérelve arra a nyugati egyházra hivatkozva változtatgat, amelyik előírja, hogy a saját hagyományunkat gondozzuk.
A szintén ortodox-ellenes, de nagyon is elhivatott típus pedig az, amelyiket egy másik barátom görög ókatolikusnak nevezett el. Ő a "nagyeszejobbantudja" (Baljós Árnyak), még a pápánál, zsinatnál is jobban.

mezeinewsee 2012.03.27. 21:13:25

@klp_78: tényleg nagyon nem vagy képben... de már hagyjuk. A topic témája nem az, hogy az atyák (nyíltan vagy burkoltan) a püspök, és az általa képviselt értékek ellen dolgoznak-e a főiskolán (aki az elmúlt időkben járt oda, az tudja ezt). Nem is az, hogy jutottak el az éjféli misére (lehet, hogy velem őszintébbek voltak?). Az pláne nem, hogy a spirihez hogy állnak a kispapok (ez is érdekes, nekem itt is mást mondanak... talán nem ugyanazokkal szoktunk beszélgetni? Akiket én ismerek, azok bizony tisztelik, bár nem mindenben értenek vele egyet).
"Akkor nem ertem meg mindig mi ez a lazongas itt!?" Ki lázongott? Már megint én? Vagy Xinaf? Simeon? Mivel?
"Amugy aki romai papot ismerek,az sem zsolozsmazik (bevallasa szerint...)" Hát nem irigyellek az ismeretségért...
Mi volt Xinaf nagy rágalmazása? Ugyanis teológiai tanárt is ismerek, aki nem titkolja, hogy bizony ellene megy a püspöknek és a hagyományoknak... sőt, X. is ismer ilyet...
Régebben azt hittem, nagyon "latin" irányultságú kispap vagy. Már tudom, hogy az nem lehetsz, de remélem, a teológia közelében sem nagyon jártál... ugyanis akkor tudnád, hol van a Szentírásban az, hogy "ha langyos vagy, kiköplek a számból". Nem rossz feladat a nagyböjt utolsó napjaira megkeresni az idézetet (Google-t használni nem ér!!!)
A téma: hagyománytisztelet. Méghozzá igazi hagyománytisztelet. Ahhoz van még valakinek mondanivalója? Mert a személyeskedés elkerülésére holnap lezárom a kommentezést (ne ezen bukjon valakinek a böjtje).

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2012.03.27. 22:19:30

@klp_78:

"Tudtommal a kispapoknak a nagy esti zsolozsma kötelező volt (utóbbi években tuti), és úgy hallottam, hogy az utrenyét idén akkor tartották, amikor párhuzamos ment a nagytemplomban az éjféli mise. Pont."
Nézd, lehet. Az tuti, hogy nekem személyesen mesélte kispap, aki szeret görögkatolikus kispap lenni, és szeretne majd pappá válni, csak a keletieskedést kéne szerinte kihagyni a buliból, hogy elmentek éjféli misére. Nem azért, hogy jól kicsesszenek a spirivel, engedéllyel voltak. Egy szóval sem akartam azt kifejezni, hogy ez egy "keleti nézetek ellenes összesküvés" része lenne. Csak arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy ameddig a keleti hagyományok elvetése támogatást kap az előljáróktól, addig nem csoda, ha a kispapok (akik ugye a leendő papok) nem élik meg a keleti hagyományainkat.

"A tanárok nagyrészét meg ismerem, nem tudom te mennyire, de ebből nekem az jön le, hogy max a nevüket ismered, esetleg még annyit, hogy papi civilben járnak, és ebből kialakítasz véleményt és kollektíva leoltod őket..."
Az egyik tanár pl. pap volt nálunk, és kifejezetten baráti viszonyban voltunk. Előfordult, hogy hosszan beszélgettünk, akár estébe nyúlóan.
De igaz, nem ismerek minden tanárt. Ezek szerint tévedtem, és az ott tanítóknak is szívügye a keleti hagyományaink megértetése és megszerettetése a papnövendékekkel? Akkor bocsi, én tévedtem...

"Nem beszélve arról, hogy te aztán tudod, hogy mit kér tőlük a spirituális és mire "szarnak"."
Nekem (magam ismétlem) kispap mesélte ezeket...

Nagyon, de nagyon nagyra értékelném, ha nem akarnád bebizonyítani rólam, hogy mindenkit lenézek/utálok/megvetek/elítélek, aki nem elég keleti.
Pusztán csak elég anti-katolikus lépésnek érzem, ha páran "csakazértis" módon ellenségesek a Katolikus Egyház főpapával. Igen, most a püspökre gondolok.

Egyetlen érved sem volt megint csak, pusztán csak nekem ugrottál, agresszíven, mint bolond tehén a hülye fiának.
Nem szidtam senkit, nem "oltottam le senkit". Akinek nem inge, ne vegye magára. Nem írtam nevet sem. Ha nem történt ilyen, nyilván nem is bántottam meg senkit. Ellentétben veled, aki viszont hihetetlenül ellenségesen reagálsz...
Javasoltam már személyes találkozót. Túl nagy a táv. Adtam meg e-mail címet. Nem írtál.
Ez mind a te dolgot. De arra megkérlek, hogy legalább a nagyböjtben, és utána a nagyhéten, illetve húsvétkor vegyünk már vissza az indulatból...
"miért itt rontod a levegőt akkor a katolikusoknál?" - idézet tőled, nekem. Na, a böjt és a húsvét időszakában idáig nem kéne eljutnunk.
süti beállítások módosítása