Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

A metánia

2010.12.05. 16:55 mezeinewsee

Keleti szokásaink közül vannak olyanok, melyeknek "megemésztése" nem volt könnyű számomra. Az egyik ilyen a metánia, pontosabban a teljes metánia. Ugyanis az még tetszett, hogy mi nem térdet hajtunk, hanem meghajlunk. olyan "vagánynak" tűnt! De a leborulás!!! Azzal már voltak problémáim.

Miért is? Hiszen semmilyen "normális" érv nincs ellene. Csak ilyen emócionális dolgok: leborulni? Fúj! olyan ciki! Akkor már inkább hasra, de ez a fenékmutogatós leborulás... na neeeeeeeeeeeeeeeeee! Persze döntő jelentőségű: L. nem végzett teljes metániát soha, Előszenteltek liturgiáján is a "hasalós" verziót használta, így nagyon sokáig nem is láttam, hogy valaki csinálná.

Aztán egyszer szentéletű lelkiatyám javasolta. Persze nyuszikás nagypofájúsággal küldtem el a sunyiba... Na, nem pont így, hanem ál-alázattal közöltem: megcsinálom, ha kéri, de végig az fog az eszembe járni, hogy ez marhaság. Így inkább nem kérte, hiszen bűvészmutatványként nincs értelme.

Teltek-múltak a hónapok. Láttam papokat, akik metániát végeznek. Beszéltem hívőkkel, akik metániát végeznek. Megnyíltam a metániára, és végül megkértem R. atyát, hogy tanítson meg rá. És ezzel megfordult a világ.

Mit is jelent nekem a metánia? Egy lehetőséget, hogy sokkal összeszedettebben, testestül-lelkestül imádkozzak. Hogy valóban tudatos legyen: az Úr előtt vagyok. Persze, ezt állva és ülve is lehet. Csak nekem nem sikerül. Leborulva valahogy minden a helyére kerül: Isten van fent, én vagyok lent. Kérdezheted: hol a világ, a többi ember? Őszintén: nem tudom. Olyankor csak Isten van, és én.

Múlt héten Nyíregyházán jártam, beszéltem C-nyal. Istennek hála, adott áldást arra, hogy a továbbiakban így imádkozzak. Persze jót mosolygott, hiszen ő is emlékezett, milyen lazán marhaságnak tituláltam alig egy évvel ezelőtt a metániát...

Próbáljátok ki, és meglátjátok, mennyire más így az imádság!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr102494837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.