Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

Most lettem tényleg mérges...

2011.01.12. 20:59 mezeinewsee

... ezért leírom:

A miheztartás végett!

1. Kedves atyák! Ha aktív, gyakorló keresztény, és titeket személy szerint is nagyon szerető emberek egyszerre elkezdenek más templomba járni, akkor három lehetőségetek van:

  • kijelentitek, hogy erről a témáról nem vagytok hajlandók beszélni, és utáljátok a másik templom papját;
  • magatokba néztek, vajon mit csesztetek el;
  • megkérdezitek az illetőt, vajon miért cselekszik így.

2. Ha azt látjátok, hogy egy fiatal, tejfölösszájú pap másképpen végzi a Szent Liturgiát, mint ti, és ez titeket irritál, de sokakat vonz, akkor három dolgot tehettek:

  • kijelentitek, hogy erről a témáról nem vagytok hajlandók beszélni, és utáljátok a másik papot;
  • lesz...rjátok, hiszen nem a ti dolgotok;
  • megkérdezitek, mit miért csinál.

3. Ha azt látjátok, hogy aktív, érdeklődő, addig rendszeresen járó fiatalok egyszerre nem járnak hittanra, több lehetőségetek van:

  • dögöljön meg a hülyegyerek, az ő dolga, ti lesz...rjátok, esetleg utáljátok a papot, akihez jár;
  • magatokba néztek, vajon mit csesztetek el (nem lehet-e véletlenül, hogy a srácok többször odamentek, ugyanis VALAKI elfelejtett nekik szólni, hogy nem lesz hittan);
  • megkérdezitek az illetőt, miért maradt el.

4. Ha azt látjátok, hogy komoly, élő hittel rendelkező, más vallás szerint nevelkedő, de az Egyházhoz csatlakozni szándékozó, ezt kijelentő és ehhez segítséget kérő srác hirtelen eltűnik, akkor is van több lehetőségetek:

  • kit érdekel? Nem nektek mondta Jézus: "tegyetek tanítványommá minden népet", hanem valaki másnak. Majd ha akar valamit a gyerek, pitizzen egy kicsit.
  • magatokba néztek, vajon mit csesztetek el (nem lehet-e véletlenül, hogy 3 hónappal későbbre adtatok időpontot neki? Esetleg megsértettétek, ha beszéltetek vele? nem vettétek elég komolyan? Hülyeséget mondtatok?);
  • megkérdezitek az illetőt, mi változott.

5. Ha hirtelen egy titeket nagyon szerető ember másvalakit hív a tanítványaihoz, akik a ti "felségterületeteken" vannak, akkor is vannak alternatívák:

  • megsértődtök, utáljátok a papot, akit hív, és keresztebe tesztek, ahol tudtok;
  • magatokba néztek, vajon mit csesztetek el (nem lehet-e véletlenül, hogy hónapokon át le sem dugtátok az orrotokat, pedig a gyerekeknek fontos lenne, hogy legyen papjuk);
  • megkérdezitek, miért fordult máshoz.

Kedves atyák! Tudom, hogy olvassátok a blogot (azt is, hogy ez után még kevésbé fogtok szóba állni velem, de talán már annyira nem is érdekel). Légyszi-légyszi-légyszi, gondolkozzatok el! Igen, az elsőként felvállalt alternatívára is lehetőség van. És tudom, hogy amikor az ember túlterhelt, fáradt, és talán még a lelkiismerete is piszkálja, akkor nem tud teljesen tiszta fejjel dönteni. De egyikőtöktől 17 éve (de régen volt!!!) azt tanultam: "Mindig azt nézd, mit tenne Jézus!" Ő szerintem nem az első pontokat választaná...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr42579792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2011.01.12. 23:36:11

Csak nyugalom, az indulat alapvetően semmit sem old meg, tehát szart sem ér.

Azt sajnálom csak, hogy mindez, állítom az Egyház védelmében történik, hogy visszaszorítsa az ortodox fertőt.

Csakhogy a nagy védelmezés és ellenállás közben gyakorlatilag minden pontnál szimpatikusabbá válik ez a keleti rítus.

Mert nézzük csak a kérdéseidet, hogy reagálna erre az általam ismert ÖSSZES "ortodoxköcsög" pap?

"Ha aktív, gyakorló keresztény, és titeket személy szerint is nagyon szerető emberek egyszerre elkezdenek más templomba járni"
Akkor egy ortodox pap felkeresi két héten belül, hogy ugyan miért nem látja szertartáson? És tényleg érdekli a kérdés, nem számon kér, hanem kérdez.

"Ha azt látjátok, hogy egy fiatal, tejfölösszájú pap másképpen végzi a Szent Liturgiát, mint ti, és ez titeket irritál, de sokakat vonz"
Általában ez a másik oldal szokott lenni, de én még mindig hallottam érvet, mi miért nem tetszik, legalábbis az ortodox papságtól.

"Ha azt látjátok, hogy aktív, érdeklődő, addig rendszeresen járó fiatalok egyszerre nem járnak hittanra"
Lásd egyes pont.

"Ha hirtelen egy titeket nagyon szerető ember másvalakit hív a tanítványaihoz, akik a ti "felségterületeteken" vannak"
Gyanítom, nem nagyon zavarná őket a dolog. Miért ne hívhatna el mást is? Vagy ha az aktuális OK-t innentől hanyagolja, akkor lásd egyes pont.

Az a baj, hogy miközben egyik oldalról azt hallom, hogy "nem várható el a paptól, hogy mindenkire ráérjen, hogy mindenkit ő hívjon, hogy mindenki után ő szaladgáljon", addig a már emlegetett "ortodox köcsögöktől" valami egészen mást látok.
Én sokáig elfogadtam, hogy a pap is ember, és sok dolga van. Egészen addig, amíg nem találkoztam olyannal, akibe belefértem én is. Aki felhívott, aki küldött legalább egy sms-t.

Összefoglalva: elfogadom, hogy egy széles réteg úgy él, ahogyan.
Viszont elvárható, hogy ne legyen sértődés abból, ha én nem elégszem meg a langyossal, ha kaphatok meleget is!

Én pl. szívesen ministrálok görögKATOLIKUS szertartáson is... de az senkinek nem okozna örömöt. Nekem biztosan nem, a papnak se, mert mellettem egyszerűen nem lesz elég méltóságteljes (nem én vagyok ilyen fasza gyerek, az ortodoxia tesz ilyenné), és Istennek se, mert ilyenben nincs szeretet.

mezeinewsee 2011.01.13. 15:50:21

Az igazi baj az, hogy nem csak az OK papok, hanem minden jó pap ugyanúgy reagálna a kérdésekre. G. egyáltalán nem OK, mégis figyelmes, szerető, nem másokat megítélő.
És ugye a bejegyzés az általam ismert legjobb papnak íródott, a másik srác meg ráadásul rokon is... TUDOM, hogy ők is szuperek. De akkor meg most mi van velük?
süti beállítások módosítása