Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

Betegségek

2011.01.14. 22:00 mezeinewsee

Érdekes néha az ember. Ha valaki, akit szeretünk, megbetegszik, akkor aggódunk érte, látogatjuk. Türelmesek vagyunk vele, és várjuk a gyógyulást. Ha megszólná, bántaná valaki, mert nem bír annyit, mint egészségesen, akkor megvédenénk. Tudjuk, hogy mi okozza az állapotát: beteg, ezért nem tehet arról, hogy kevesebb dologra képes, mint annak előtte.

Ha viszont a lelke beteg... 

Van egy barátom. Beteg a lelke. Egyértelműek a jelek: teljesen elfordult önmagától, érthetetlen dolgokat tesz, olyanokat, amiket mindig is utált és elítélt. Mit teszek erre én? Aggódok érte, látogatom? Türelmesen várom a gyógyulást? Dehogy! Elítélem, bántom, mert nem képes arra, amire egészségesen képes volt. Megsértődök, ha jelét adja a betegségének. Haragszom rá, mert furcsa, mert más, mert érthetetlen.

Kérdezheted: de legalább megvédem, ha valaki más bántja, megszólja? Valaki, aki esetleg nem tudja, hogy beteg, csak azt, hogy nem úgy viselkedik, ahogy kéne? A válasz erre is szomorú: nem. Azazhogy persze. Ha olyanról van szó, aki közömbös nekem. Viszont ha valaki a "fontosak közül" (sajnos, sokkal kevesebben vannak, mint kéne) elítéli (hiszen nem tudja, miért ne kezelhetné "normálisan", miért ne lehetnének minimális elvárásai, nem ismeri annyira, hogy észrevegye a lelkét emésztő kórt), akkor hallgatok, hiszen a vád "jogos" és "igaz".

Pedig mit számít, hogy jogos és igaz? A gyermekre sem haragszunk, mert nem ura még önmagának. A fizikailag beteg emberre sem, ha nem ura a testének. Akkor a lelkileg betegre miért haragszunk, mert nem ura a tetteinek?

Mondhatod: a beteg keressen gyógyulást. Igazad van, én is ezt mondom. De nem az én dolgom a gyógyítás. Ha egy kereszténynek beteg a lelke, azon egyedül Krisztus tud segíteni. És hogy ő ezt mikor teszi? Az ő dolga.

Az embernek kevés barátja van. Ha valaki azzá vált, akkor egy betegség (fizikai vagy lelki) miatt nem szabad elengedni. Higgyétek el az öreg Nyuszinak: nagyon fontos megőrizni és ápolni a régi barátságokat. Erről szól a dal is:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr572584463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.