Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

Bűntudat vagy bűnbánat?

2011.01.19. 20:55 mezeinewsee

Amikor még csak ismerkedtem a kereszténységgel, komoly problémám volt a lelki írókkal, lelkiségi irodalommal. Ugyanis minden "valamirevaló" könyv állandó bűnbánatról beszélt, ami tőlem teljesen idegen volt. Folyton depizni, a bűnökre gondolni? Tiszta felesleges!

Azóta eltelt 17 év, és Istennek hála, sok szentéletű emberrel beszélgethettem. Így letisztult végre a kép. Tehát figyeljetek!

A bűntudat és a bűnbánat teljesen más fogalmak. Ha bűntudatom van, akkor magára a bűnre koncentrálok. Ez tényleg depresszív dolog: megvizsgálom a lelkemet, és csak feketeséget látok. Éppen ezért a bűntudat, főleg az állandó bűntudat nehezen fér össze a boldogsággal.

A bűntudatos ember emblematikus alakja Júdás. Látja a bűnét, és ez jó. De csak azt látja! A bűne elfedi Isten jóságát.

Egészen más a bűneit bánó ember. A bűnbánat, főleg az állandó bűnbánat felemelő dolog. A bűnbánatban látom a bűneimet, melyek elválasztanak Istentől. De látom az Ő jóságát, ahogyan mindig kész a megbocsátásra. Az állandó bűnbánatban élő ember boldog. Valóban az, hiszen bármi történik az életünkben, Isten irgalmánál nincs jobb, fontosabb dolog a földön!

A bűnbánó ember megbocsátó. Hiszen saját lelkét figyeli, ahhoz méri Isten irgalmát. És az én bűneimhez képest (ha őszintén nézem) mik a másik bűnei? És az Isten megbocsátásához képest milyen apróság a legnagyobb emberi bűn vagy gyengeség elengedése is?

Erre az embertípusra példa Péter. Látja a bűnét, keserves sírásra fakad. És követi a megfeszítettet, egészen a halálig.

Persze van harmadik embertípus is, aki egyszerűen nem törődik a bűneivel. Neki a legnehezebb... hiszen ha elfedjük a bűnt, attól az még megmarad. Ha az almán a rohadást elfedem, attól még rohadni fog. Megtehetem, hogy bűneimmel nem állok Isten elé. De a lelkemet azért rágja a féreg... jön a depresszió, a betegségek. És segíteni senki sem tud, csak az Isten, akihez nem akartam közeledni. Őrült csapda ez!

Tanuljuk meg a bűnbánatot, testvérek! Sokat tudnak segíteni a szentségek, a Szentírás olvasása (főleg Szent Pál). De a lelkiatya tanácsa nem megkerülhető itt sem, hogy ne a bűntudat, hanem a tiszta, valódi bűnbánat növekedjék bennünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr972598800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.