Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

Nem vagyunk birkák!

2011.12.11. 15:03 mezeinewsee

Sokat gondolkodtam mostanában az Egyházat ért vádakon. Jelentős részük elég bárgyú, és tök alaptalan, de azért komoly is van köztük, sőt, olyan is, ami nemcsak az Egyház múltjában, hanem a jelenében is megtalálható.

Az egyik ilyen vád, amivel magam is egyetértek (bár elismerem, mostanában erősen antiklerikális hangulatban vagyok), a BIRKAKÉPZÉS.

Mit is jelent ez? Mi vagyunk Krisztus "nyája". Az élen jár a pásztor (a pap), aki "jobb legelőkre terelget minket". Vigyáz, nehogy lemaradjunk, kilépjünk valamerre, mert ott veszély fenyeget minket, és nélküle soha nem jutunk el a legelőre. Gondolkodni nem kell, ha a nyájjal haladok, akkor gond nem lehet. Megmondják, megtanítják, hogyan kell élni, vélekedni a dolgokról, hogyan imádkozzunk, hogyan öltözködjünk, hogyan beszéljünk. Már menet közben lehet legelészni, ha pedig megérkeztünk, vár ránk a dús legelő!!! Semmi más nem kell, csak és kizárólag az engedelmesség számít.

Ezt tanítjuk a hittanórákon, egyházi iskoláinkban, a prédikációkban, lelki beszélgetésekben, lelkigyakorlatokon, mindenhol. A keresztény ember jámbor: jólelkű és engedelmes.

Mi ezzel a baj? Hogy nem igaz. Először is: a pásztor nem a pap, hanem Krisztus. Mi pedig nem birkák vagyunk, hanem szabad akarattal, lélekkel rendelkező teremtmények, akik a keresztség révén Isten gyermekei. Nincs nyáj, nincs "jó legelő", nincs biztonság, nincs falkaszellem. A keresztény ember nem lúzer, hanem gondolkodó, önálló véleménnyel, akarattal rendelkező személy.

Van viszont igazi, hasznos engedelmesség, de ez nem mondhat ellent a lelkiismeretnek és a józan észnek. A szabad akarat megcsúfolása, ha gondolkodás nélkül "becsicskulunk" (értsd jól! A szerzetes engedelmessége nem ilyen, az ennél sokkal magasabb szintű dolog. De én a "magunkfajta" keresztényről beszélek most, nem a szerzetesekről vagy sivatagi atyákról).

Az engedelmességre nem lehet érv, amit egy ifjú pap testvéremtől hallottam: "ez így van, mert én pap vagyok." A pap a szentségek kiszolgáltatója, de (sajnos) nem több, nem szentebb és nem okosabb, mint mi. NEM KELL VALAKINEK CSAK AZÉRT ENGEDELMESKEDNI, MERT Ő PAP. Azért engedelmeskedünk, mert valaki közelebb áll Istenhez, mint mi, ezért érdemes követni (igazából nem is őt, hanem azt, akit ő követ).

Az engedelmesség nem mondhat ellent a lelkiismeretnek, és a saját istentapasztalatunknak. Nem birkák vagyunk, a "parancsra tettem" már Nürnbergben sem volt megfelelő mentség.

Sokkal nehezebb éretten, tetteinkért Isten és emberek előtt felelősséget vállalva, felnőtt keresztényként élni, mint birkaként. De csak így érdemes!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr553455473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2011.12.12. 16:30:38

Alapvetően egyetértek, pár dologgal nem.

Mindneképpen fontos, hogy a keresztény nem egyenlő agyatlan zombi.

Nézzük a "nem értek egyet" részt:

"Először is: a pásztor nem a pap, hanem Krisztus"
Ez alapvetően igaz. Krisztus a legfőbb pásztor. De nézzük csak a liturgia szövegét:
"Szentséges főPÁSZTORUNKÉRT, Benedek pápáért, Istenszerető Fülöp püspökünkért..."
Na, ha a szentatya a főpásztor, akkor biztosan vannak más, nem főpásztorok is.
Ezen kívül, a János evangéliumban is elhangzik Jézus Péternek, az első pápának intézett felszólítása: "legeltesd juhaimat". Ami szintén a pásztor dolga.

Abban egyetértek megint csak, hogy "Az engedelmesség nem mondhat ellent a lelkiismeretnek". Az "és a saját Istentapasztalatunknak" résszel már vannak fenntartásaim. Azért is veszem ezt elő, mert a lelkiismeret torzulhat. És az Istentapasztalat is könyedén alakítható az ember saját szájíze szerint.

A kérdés sokkal inkább az, hogy hol feszül az alázat, engedelmesség és a birkaság határa. Mert a világ azért nem ennyire fekete és fehér.

Személyes példa: saját Istentapasztalatom, hogy az Urat nem zavarja, ha extrém a frizurám. És van-e fontosabb dolog egy liturgián, mint hogy az Istennek megfeleljünk? Viszont ugye papi utasítást kaptam, hogy ne viseljek ilyen hajat. Birka voltam, mert engedelmeskedtem?

Szóval, szerintem ez a bejegyzés fél-egy éve még nem született volna meg, pedig a birkaképzést már akkor sem támogattad.

mezeinewsee 2011.12.12. 20:36:36

Majdnem egyetértek azzal, hogy nem értesz egyet :).
Legfontosabb: "szerintem ez a bejegyzés fél-egy éve még nem született volna meg, pedig a birkaképzést már akkor sem támogattad." Ez teljesen így van, de fél év alatt nagyot változott a világ.
"nézzük csak a liturgia szövegét:..." A Liturgia szövegében azért vannak necces, nem szó szerint értelmezendő dolgok. "Legszentebb Istenszülő, üdvözíts minket!"
Krisztus is kimondja: "Én vagyok a jó pásztor." Az atyák legfeljebb bojtárok. persze, az is fontos... de nem őket kell követni, hanem az igazi pásztort.
"az Istentapasztalat is könyedén alakítható az ember saját szájíze szerint." A valódi tapasztalat nem. Sok mindent bele tudunk magyarázni, de a tényleges tapasztalat azért megmarad. Persze, ez ritka. De ha van, és biztos, hogy az, akkor perdöntő.
A személyes példára: mondta neked az Úr, hogy nem zavarja, sőt, akarja a mohikán-frizurát? Ha igen, akkor hiba volt levágatni. Ha nem, akkor engedelmesség.
" hol feszül az alázat, engedelmesség és a birkaság határa. " Igen, ez a kérdés. Ezt írtam én is! "Van viszont igazi, hasznos engedelmesség!" Engedelmeskedni KELL a lelkiatyának, ha a szava nem mond ellent a saját lelkiismeretnek és istentapasztalatnak.

miSimeon 2011.12.13. 15:36:28

Szia Nyuszi!

Nekem is fenntartásaim vannak. Egészen biztos, hogy minden komoly lelki életet élő ember életébe eljön az a pillanat, amikor az ő és a lelkiatyja nézete homlokegyenest ellentétes lesz. Ilyenkor derül ki, hogy milyen lelki gyermekek vagyunk, ugyanis addig követni a lelkiatya szavát, amíg az egyezik a miénkkel nem nagy kunszt.
A másik: az olyan tiszta Isten-érzékelés eléréséhez, mint amiről te beszélsz, hogy akár a frizurámról is kikérhetem a véleményét Jézusnak, bizony a nagy sztareceknek is egy élet kellett. Éppen ezért van szükségünk lelkiatyára, mert nem halljuk közvetlenül Istent, ha pedig halljuk, nem tudjuk megkülönböztetni a másik oldal trükkjétől.

mezeinewsee 2011.12.13. 20:36:05

@miSimeon: nem feltétlenül a lelkiatyáról írtam, sőt... Ő az, akinek egészen addig valóban engedelmeskedni kell, amíg nem mond ellent a lelkiismeret szavának.
Tapasztalatom szerint Isten az imára válaszol. Minden imára. Néha valóban nem egyértelműen (ilyenkor sokat segít a lelkiatya), de máskor egészen nyilvánvaló módon.
Viszont az egyházi szabályok gyakran külsődleges formaságok. És sajnos sok atya mereven ragaszkodik ezekhez, nem az embert látja, csak a törvényt.
(Xinafnak: rend-élet jellem).
Ez eredményezi a birkaképzést: a "nincs kivétel", az "így van, ezt el kell fogadni" szemlélet. Az ortodoxoknál ez sokkal tisztább: a lelkiatya szava nagyon sok szabályt helyettesít, felülír. Nálunk azért még itt van egy csöpp hiba :).
süti beállítások módosítása