Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

Boldogságok

2011.01.16. 19:08 mezeinewsee

Egy időben nagyon sokat foglalkoztam a Boldogságokkal, mostanában ismét igyekszem őket megérteni. Ugyan nem vagyok teológus, és a nyelvtudásom is erősen hiányos, így nem vállalkozhatok arra, hogy tudományos szinten írjak róluk, de mégis hasznosnak tartom, ha (szigorúan amatőr szinten) együtt is gondolkozunk egy kicsit róluk.

A tömeg láttára fölment a hegyre és leült. Tanítványai köréje gyűltek,
Mt 5.2
ő pedig szólásra nyitotta ajkát. Így tanította őket:
Mt 5.3
"Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Mt 5.4
Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket.
Mt 5.5
Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld.
Mt 5.6
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele.
Mt 5.7
Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.
Mt 5.8
Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent.
Mt 5.9
Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket.
Mt 5.10
Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
Mt 5.11
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam.
Mt 5.12
Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok! Így üldözték előttetek a prófétákat is.

"Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa." Mikor vagyok lélekben szegény? Ha semmi sincs, amihez ragaszkodom. Ha bármit, bármikor képes vagyok Istennek adni. Ahogy a Bojtorján írja: "neked adnám mindenem, hogyha kérnéd, és a legtöbbjét nem is sajnálnám nagyon."

Ez nagyon nehéz feladat. Hiszen a minden az MINDEN. Motor, gitár, munkahely, barátok, család... minden és mindenki. És Isten elkéri... az tuti. Gondolj csak Ábrahámra! Nem szívatásból, nem! Hanem azért, mert ha tele van a kezem minden sz...rral, akkor nem tudom átvenni az igazán értékes ajándékot. Ha ragaszkodom a földi dolgokhoz, személyekhez, akkor nem tudok a valóban értékeshez ragaszkodni. A mennyek országát nem elveszi tőlünk, ha nem vagyunk szegények lélekben... csak nem találjuk meg. Hiszen a szívünk a földhöz köt minket.

Tehát feladat: találjam meg, mi az, ami a földhöz köt, ami miatt nem vagyok "lélekben szegény"! Hogyan tudnám elengedni ezeket? Ha nincs tippem, nem baj, arra van a lelkiatya, hogy segítsen :).

"Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket." Ez természetesen nem azonos a depivel, a hisztivel, a nyafogással! Mikor érzünk jogos szomorúságot? Ha tényleg baj van. Mi az igazi baj az életben? Az egyetlen baj a bűn. A saját bűneim, és másoké. De mivel igazán csak a saját lelkemet ismerem, ezért elsősorban a saját bűneim miatt szomorkodjak. (Nálam nagyobbak persze az egész világ bűnéért vezekelnek... nekem egyelőre még a sajátom is sok.)

Ha nem vagyok szomorú a bűneim miatt, ha nem érzek valódi bánatot, nem lesz lehetősége az Úrnak arra, hogy megvigasztaljon. 

"Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld." Figyelem, nem azt mondta Jézus: boldogok a lúzerek! A szelídség egy nagyon titokzatos dolog. Jézus szelíd volt és alázatos szívű. Mégis kiverte a kufárokat a templomból, és a tanítványait is keményen ledorongolta időnként.

Hogyan kell igazán szelídnek lenni? Nem tudom, csak próbálkozom vele én is. Figyelem a valóban szelíd embereket (Istennek hála, vannak ilyenek körülöttem). Igyekszem mindenkiben Isten képmását látni. Ha van ötletetek, akkor légyszi, írjátok meg! Hiszen az ígéret szerint a szelídeké lesz a föld...

"Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele." Ha nem keresem az igazságot, hogy találnám meg? De hol keressem? Ez nem nehéz kérdés. Jézus az Út, az Igazság és az Élet. A Szentírásban és az Egyház szavában kell keresni az igazságot, mindenhol máshol legfeljebb okosságokat találunk. És az okosság és az igazság között nagyon nagy a különbség.

Azért vannak a papjaink, hogy vezessenek. Persze, tőlük vezetést, tanácsot kérni néha nehéz, főleg egy olyan túlzott egóval rendelkező embernek, mint én. De a leghülyébb pap is ismeri Isten szavát, az Ő igazságát közvetíteni nekünk. 

"Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak."

Hányszor mondjuk el egy nap: Uram, irgalmazz? Több százszor. És miért? Erről egyszer már írtam, nézd meg! http://mezeinewsee.blog.hu/2010/08/02/uram_irgalmazz_1

De hogyan irgalmazzon az Úr, ha én nem irgalmazok? Hogy kinek? Bárkinek, bármiért! Hiszen tudom, hogy én szorulok leginkább irgalomra...

"Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent." Vannak tiszta szívű emberek. Ismerek ilyet. És igen: látják az Istent, mindenhol, mindenben és mindenkiben. 

Mi kell a tiszta szívhez? Egyszerű: bűnbánat, és a szentségek ereje. A szentség nem varázslás, de általa Isten megérinti és megtisztítja a lelket. A gyónás, az áldozás elegendőek ahhoz, hogy megtisztítsuk a szívünket. "Íme, ez illeti ajkaidat, elvétetik gonoszságod, és bűnödtől megtisztulsz." Ilyen egyszerű. Persze, kérnünk kell: "Erősíts meg minket szentséged által, hogy egész nap elmélkedjünk igazságid felett." Ha egész nap tudatosan Isten színe előtt maradunk, akkor tiszta marad a szívünk. És meglátjuk az Istent.

"Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket."

A keresztény ember nem élhet veszekedésben, haragban, békétlenségben. A keresztség által Isten gyermekei lettünk. A bérmálásban a Szentlélek erejét is megkaptuk, hogy ennek megfelelően éljünk. Ha ennek ellenére mi mégis háborúskodunk, akkor elutasítjuk az istengyermeki meghívást. És jaj nekünk, ha már nem hívnak minket Isten fiainak!

"Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa." Krisztus mindenhol és minden korban botránykő. Aki őt követi, azt mindig üldözni fogják. Gyakran pont keresztény testvérei... Kemény dolog: ha nem bánt senki a kereszténységem, a hitem miatt, akkor valamit nagyon eltoltam. És akkor hogyan lehetne enyém a mennyek országa? Ha senkinek nem szúrok szemet, akkor az csak azért lehet, mert belesimulok a vonalakba. És akkor nem vagyok Krisztus követője.

Nem kamaszos hőbörgésre, lázadozásra akarlak rávenni titeket! De ha megismertem az igazságot, akkor ahhoz akkor is ragaszkodnom kell, ha ez másnak (akár a legjobb barátnak) nem tetszik. Akkor is, ha az bánt érte, aki nekem a legfontosabb.

Nagyon fontos a Nyolc boldogság. Igyekezzünk gyakran olvasni, énekelni, és főleg élni. Hiszen minden ígéret benne van, amit Istentől kaphatunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr272588472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása