Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

A NÉNI

2011.01.30. 18:50 mezeinewsee

A NÉNI-t mindenki ismeri. Találkozunk vele a boltban, a buszon, a lépcsőházban, az utcán. Most tipikus megjelenési helyén, a templomban mutatom be.

A NÉNI elől ül, de nem az első padban. A kezében rózsafűzér. Mélységesen tiszteli a papot, és szereti a címeket hangoztatni (püspök úr, esperes úr, parókus úr, stb). A prédikáció alatt állhatatosan figyel. Mindegy neki, milyen szertartáson van jelen, két dolog biztos: szépen, rendezetten, szétszórtság nélkül részt vesz benne, és közben nem teszi le az olvasót.

A NÉNI viszi a vállán az egyházközséget. Takarít, ha kell, imádkozik a papokért, a népért, sütit süt a búcsúra. Hűséges. Papok jönnek-mennek (ő mindegyiket szereti, mindre emlékszik, és mindet visszasírja), de Ő marad. Istennek legyen hála, hiszen az ő fáradhatatlan rózsafűzére az, ami megtartja a közösséget.

A NÉNI mögött ledolgozott élet, és gyakran nagyon nehéz sors van. Felnevelt 4-5 gyereket, el is temette már néhányukat. Legtöbbször egyedül van. De nem magányos: istenkapcsolata olyan erős, hogy sosincs egyedül.

A NÉNI-t nem érintik meg a változások. Neki mindegy, milyen liturgikus utasítások vannak. "Üdvözítsd, Uram, a Te népedet" vagy "Angyaloknak királynéja, tiszta szűz"? Neki nem számít. Sosem tanult teológiát, de bölcsebb, mint 10 pap, vagy 20 teológus. Az ő imája a rózsafűzér. Persze, imádkozik mást is. Mindent, amit lehet. De az olvasó akkor is ott van a kezében, és ami még fontosabb, a szívében. "Népi vallásosság" - mondják az okos teológusok. Bárcsak nekem lenne ilyen mély a hitem!

A NÉNI az én egyházközségemben is jelen van. Ismeri az atyákat, a gyerekeket, tudja mindenkinek a családi viszonyait. "Tudod, Nyuszikám, a Jucus, a Mari unokájának a szomszédja, aki a Gazsi nagynénje, azt mondta..." - meséli, ha találkozunk. Mert találkozom Vele rendszeresen az utcán. És legutóbb megijesztett... mert kérdezett. "Mondd, Nyuszikám, miért nem hirdették, amikor Püspök atya megszentelte a ...-t?" Eltereltem a szót, de bennem is ott mocorog: vajon miért nem? Pár hónapja bemutattam neki ifjú pap barátomat. Erre mondta: "Ó, én ismerem az atyát! Sokszor megyek át X-ra, hogy szép Liturgián vegyek részt." Itt éreztem úgy, hogy összedől a világ. Hát már a NÉNI is? Ha ő is elhagyja az egyházközséget, ki marad még? Nem szégyen, hogy ott tartja a hűség, de "átlóg" máshová, szép Liturgiára?

Gyerekek, a NÉNI-t tiszteljétek! Ő az, aki segít, aki elfogad, aki imádkozik. Ismerjétek meg az utcán, a lépcsőházban. Beszélgessetek vele. Atyák, úgy nézzetek rá, hogy ő az egyik pajzsotok a kísértések elleni harcban. Imádkozik, böjtöl értetek. És cserében semmit sem kér, csak néha 15-20 percet, hogy beszélgethessen valakivel, kisírhassa magát.

Uram, kérlek, áldd meg a NÉNI-t, bárhogyan hívják!

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr192625855

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csengery Kristóf - EZÉRT ÉRZEL NÉHA KÖNNYŰ SZELLŐT 2011.02.01. 09:07:13

Légy szorgalmas, súgják a mindigkörülötted sürgölődő angyalok. Nézdmeg alaposan a dolgokat, és írj lemindent, amit utadon tapasztalsz. Miis írunk, láthatatlan sorok seregét fehérszárnyunk csücskével a hűs levegőbe,ezért érzel néha könnyű szellőt magadk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása