Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

Ez a könyv a könyvek könyve

2013.06.14. 23:45 mezeinewsee

Biblia.jpgBiblia. A legtöbb keresztény, és nagyon sok nem keresztény polcán/asztalán ott áll. Gyakran csak porosodik, máskor rendszeresen olvassák. Szép díszes, vagy egyszerű. Sokszáz sűrűn teleírt oldal. Természetes, hogy van, hogy ha akarom, olvasom.

Mások mindent megtesznek, hogy legyen nekik, legalább egy kis darabkája. A gulagokban megöltek a birtoklásáért, kockás lapra firkálva, cipőbe rejtve dugdosták. Éjjel, a sötétben silabizálták ki a szöveget a gyűrött, zsíros, koszos papírból, és boldogok voltak, hogy olvashatják. Mások megtanulták a részleteit, hogy a szívükben legyen, hogy mindig mondogathassák.

miért.jpg

MIÉRT??? Mi van abban a könyvben?

 

Most lehet, hogy megégettek... de akkor is leírom: a Biblia olyan, mint a szilvás gombóc. Hülye vagyok? Lehet. De akkor is:

"Benne van a kenyér, benne van a víz!
Benne van a tudás, benne van az íz!
Benne van az idő, benne van a só!
Benne van a válasz: embernek lenni jó!"

Kicsit komolyabban: a Biblia Isten szava. Önkinyilatkoztatása. "Használati utasítás", hogyan válhatunk valódi emberré. És mi az ember? Isten ikonja. A Biblia nélkül nem csak Istent, hanem az embert sem ismerhetjük meg. Önmagunkat sem. Megérteni, milyen megtiszteltetés pusztán az, hogy vagyunk, csak a Bibliából lehet.

Amikor elkezdünk ismerkedni (komolyan, nem szektás módon!!!) a Bibliával, szemet szúr, hogy mintha több Isten lenne benne. Melyik az igazi, melyik az önkinyilatkoztatás? A teremtő, aki mindent az embernek ad? A pusztító, aki megöl, ha ellene vétkezel? A parancsoló, aki irányít? A gondoskodó, aki szeret? Az önfeláldozó, a támogató, a szadista, a kegyetlen, az irgalmas? Most melyik?

A válasz egyszerű: egyik sem, és mindegyik. Isten (és a Biblia) sokkal bonyolultabb, minthogy megérthetnénk.  Ezer arca van. Mindegy, milyen vagyok, megtalálom benne azt az Istent, akinek az ikonja vagyok. Megtalálom benne a lelkemet, akkor is, ha dühös vagyok, akkor is, ha irgalmas. Minden ember másképpen ismeri Istent (ja, és persze az embereket is. Nehogy azt hidd, Józsika olyan, amilyennek TE ismered! Az csak a TE képed Józsikáról. Istennel is pont ez a helyzet.). Minden ember csak az igazság kis darabkáját tudja Róla. Minden ember mást olvas ki a Bibliából.

Akkor végül is minek olvassam? Az igazságot, bár benne van, úgysem ismerem fel, Istent úgysem ismerem meg, nem? Hát NEM. Az lehet, hogy az abszolút igazsághoz nem jutok el. Az lehet, hogy Istent nem teljesen ismerem meg. Az lehet, hogy egy csomó zavaros elképzelésem lesz Róla. De még mindig sokkal, de sokkal jobban fogom ismerni, mint enélkül ismerném.

Ha a kedvesed ír neked egy levelet, attól még nem fogod megismerni. De mégis olvasgatod, nem? És bizony, egy őszinte, igaz levélben belelátsz egy kicsit a lelkébe. Istennel is ez a helyzet. Azzal, hogy a Bibliát a kezünkbe adta, határtalan bizalommal a kezünkbe adott egy darabot a lelkéből. Lemeztelenítette magát: nézd, itt vagyok, ilyen vagyok. Nem Superman, szuperhős feltuningolt emberi tulajdonságokkal. Nem az a kis cuki baba, akinek a kisjézuskát képzelted. Nem a mennyei cukros bácsi. Nem a Jézus haver. VAGYOK, AKI VAGYOK. Ilyennek fogadj el, ne készíts hazug bálványt rólam. Mert az nem én vagyok.

Milyen mocsok mázlisták vagyunk mi! A Biblia olyan ajándék, amit nem érdemeltünk meg, amit nem becsülünk meg, és amiben az egész világot megkaptuk.

Még egy utolsó gondolat, de csak hogy tényleg megkövezzetek. Tudós teológus barátaim! Nagyon kérlek: hagyjátok el a biblikumon tanultakat! Ne egzegetizáljátok a Biblia szövegeit (a vizsgára muszáj, de azon kívül). Higgyétek el (bár évek kellenek, amire az ifjú levita ezt valóban elhiszi): a Biblia nem az okosaknak íródott, nem ismerjük meg jobban a sok tudománytól! Baromira nem számít, hogy Szent Pál a korintusiakhoz négy levelet írt, csak kettő elveszett. Nem számít, hogy ténylegesen ki írta a Számok könyvét. Nem számít, milyen nyelven íródott a Makkabeusok könyve, és hogy a "teve a tű fokán" most egy tevét jelent a tű fokán, egy megrakott tevét egy pici bejáratnál, vagy egy hajókötelet. Ezek csak teológiai, társadalomtörténeti vagy történelmi dolgok, semmi közük Istenhez. A lényeg egyedül az: Valaki, aki megteremtett, megváltott, és megszentel, még azt a pluszt is megadta, hogy egy szerelmes levélben megmutatta Önmagát...

Olvassuk hát! Ha elkezded, nem olyan nehéz!!!!! Ha ezt a bejegyzést el tudtad olvasni, akkor a Bibliára is van időd :).

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr365361925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carlota 2013.06.19. 11:09:31

Nagyon jól megfogtad a lényegét! Zseniális bejegyzés! :)

Morviniuszka 2013.06.20. 16:01:01

Szerintem is jó bejegyzés. Tapasztalatból mondom, hogy megéri olvasni.
süti beállítások módosítása