Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

És mégis, egy ember elég...

2013.10.16. 20:22 mezeinewsee

...halljuk a Nyomorultak musicalban. És igen, egy ember gyakran elég. Hogy is van pontosan?

És mégis
egy ember elég,
ki hozzám szólt,
s lelkemhez ért,
hogy magam embernek érezzem,
hisz bízott bennem,
és úgy hívott: testvér!
Azt mondta:
lelkem Istené...
de hát... miért...?
Hisz köröttem
és bennem már

rég nincsen más,

csak gyűlölség!

bánt.jpg

Hogy jutott ez az egész az eszembe? Olvastam egy könyvet. Michael Seed atya életéről szól, ő és Noel Botham írták, a címe: Senki fia. Röviden: van egy kicsi fiú, depressziós, elnyomott anyuka, elnyomó, agresszív apuka, szegénység és nyomor. Eddig szokványos, nem? Sajnos, sokan élnek így.

Hasonlóan valóban, de így nem. Apuka a testi-lelki kínzások, megalázások olyan szintjére jut el, amit ember már nem tud elviselni. Anyuka végül elmenekül (öngyilkos lesz), onnantól a gyerek egyedül marad. Verés kézzel, szíjjal és gumibottal, fojtogatás, szexuális visszaélés, megégetés... mindent el kell viselnie. Ő is szeretné megölni magát, de valami mindig visszatartja. Márpedig másképpen egy kisgyereknek esélye sincs elmenekülni. Megtanulja, hogy ha hazudik és sunyít, akkor talán megúszhatja, talán nem veszik észre. Mindenkinek hazudik, falaz az apjának, kiszolgálja szexuálisan is, csak egy percre meneküljön meg a fájdalomtól.

Az iskolában nem figyel, semmit nem csinál, semmit nem tud, így a tanárok nem szeretik. Nem beszél, így segíteni sem tudnak (bár nagyon nem is akarnak, 1-2 gyenge próbálkozás van, de senki nem töri magát, hogy valóban tegyen valamit). Ő az osztály lúzere, a hülyegyerek. Az osztálytársak bántják, igazi áldozat. Köpködni, verni, megdobálni jó buli, neki senkije nincs, megvédeni nem tudja magát, más sem teszi meg.

Egyik nagymamája (akinél egy évig élnie kell) gyűlöli, folyamatosan bántja, éhezteti, szavakkal is gyötri. Az ő szobáját nem fűtik, ő nem szólalhat meg otthon, undorítónak, rohadéknak nevezik, már halott anyját gyalázzák.

Másik nagyija szereti ugyan, de megvédeni nem képes sem az apjától, sem a nagyapjától, aki szintén veri, mert miért ne.

Eszünkbe juthat: ha valakit mindenki bánt, annak alapja lehet. De ez a gyerek anyja halálakor még csak 8 éves!!! Ugyan, mi lehet az oka a bántalmazásoknak? Ennyi idősen még senki sem lehet olyan gonosz, hogy ilyet érdemelne! Egyszerűen rossz helyen van, rossz családba csöppent. Azért gyűlölik, mert él.

Minden adott ahhoz, hogy felnőttkorában pszichopata szexuális bűnöző váljon a kis Michaelből, de nem ez történik. Ugyanis bekerül egy javítóintézet-szerű suliba, sok magatartás problémás, bűnöző, vagy értelmi fogyatékos gyerek és kamasz közé. És odakerül egy tanár... egy fiatal anglikán lelkész (ezt nem tudják róla), aki elfogadja őt. Egyszerűen szereti, és nekiadja azt, amije van: a tudományt. Pszichológiára, történelemre, művészetekre tanítja. És persze a hitet. Nem téríti, dehogy! Sőt, kétségeket ébreszt benne. Ráveszi, hogy gondolkozzon Istenről. Hogy megkeresse Őt. Hiszen tudja, aki valóban keresi, az megtalálja.

Michael meg is találja Istent. Végül (sok kanyar után) eljut a katolikus egyházba. Szerzetes és pap lesz (ez is csoda, legalább akkora, mint a talpra állása! Gyerekek, bármilyen szent életű, nulláról talpra álló, sugárzó hitű embert felszentelnénk úgy, hogy NINCS ÉRETTSÉGIJE??? Ugye, hogy lehetetlen?).

Nagyon megrázott a könyv. De fel is rázott. Deák Bill kérdésére itt a válasz ("Kiből lesz a szökevény, kiből az üldöző? Hogyan lesz egy kisfiúból fiatalkorú bűnöző?"): úgy hogy "nincs embere".

És most hozzátok fordulok, kedves testvérek! Levente sok éve mondta egy prédikációjában: Isten jeleket ad az embernek. Ilyen jel volt pl. a dúsgazdag előtt a szegény Lázár. Csak észre kell venni. A dúsgazdag nem bántotta Lázárt, de nem vette észre. Átlépte naponta. És a pokolra jutott.

A mi életünkbe is elképzelhető, hogy ad jeleket Isten, ilyen kis Michaeleket, akiket bántanak, kínoznak. Akik nem beszélnek, nem tudnak, ellenségesek mindenkivel. Az Úr irgalmazzon nekünk, ha nem vesszük észre, ha átlépjük, ha "nem a mi dolgunk!" címen elfordulunk! 

"Uram, nincs emberem!" mondja a béna Jézusnak (Jn 5, 7). Ha a környezetünkben bárkinek ilyet kell mondania, akkor nagy baj van a kereszténységünkkel.

Zárásként álljon itt a könyvből két idézet, mindkettő megrázó.

Talán ebből megértjük, milyen is volt a gyerekkora:

"Sosem értettem, hogy más gyerekek miért panaszkodnak az éjszakai rémálmaik miatt. Az én borzalmas rémálmaim akkor kezdődtek, amikor felébredtem."

Ez pedig bemutatja az apját, és Michael atya megbocsátását, csodálatos lelkét is:

"Ez az ember olyan önző és kegyetlen módon bánt az anyámmal és velem, hogy az már szinte embertelenség. De még ha egy igazi szörnyeteg volt is, akkor is ő volt az apám.

Az erőszakkal próbált megoldást találni a gondjaira, és ennek eredményeként a saját maga által teremtett pokolban kellett leélnie az életét. Ez és a lassú, fájdalmas halál volt a büntetése, és részemről  ezzel elintézettnek tekintem az ügyet."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr675578027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása