Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

Az alázatról - újra

2011.04.14. 21:16 mezeinewsee

Nagyon-nagyon nehéz a böjt utolsó szakasza. Folyamatosan éhes és álmos vagyok, ráadásul a cégnél sem megy minden a legjobban (egy idióta kisfőnökkel meccselek, de nem hiszem, hogy nyerhetek. Ha meg vesztek, akkor az egész csoportom nagyot szív). Igazából egy dolog hiányzik az életemből, és ez az alázat.

Kemény dolog az alázat. Van egy kellemetlen mellékzöngéje, mintha azt jelentené, hogy csúszok-mászok mások előtt. Pedig nagyon nem erről van szó! Az az ember alázatos, aki tudja, hol a helye. Hol a helye a társadalomban, a családjában, az emberek között, és az Istennel szemben. 

Mondhatod: akkor nincs gond, hiszen tudod, ki vagy, és hol vagy valójában. Itt akkor álljunk meg egy percre! Tényleg tudod? Tudod, mit miért teszel? Ismered magad annyira, hogy elkerüld a bűnt, a csapdákat, amibe én (meg sajnos sok más ember is) napról napra beleesek? Tudod, mennyire semmi vagy még a teremtett világhoz képest is, hát még Istenhez képest? 

Ha valóban tudod, akkor nagyon csodállak. Akkor valóban alázatos vagy. De ha mégsem olyan biztos ez a tudás, akkor szánj rá pár órát most, a nagyböjt végén! Vonulj félre egy csotkival és a Szentírással valahová, és ne csinálj semmit, csak igyekezz megtudni: ki vagy te? Segít Jób könyve, a Prédikátor könyve (nem véletlenül ezeket olvassuk a templomban is mostanában!!!).

Van szerencsém több igazán alázatos embert ismerni. Tanácsot is kértem tőlük, hogyan lehetnék én is alázatos. Egyikük a belső imát javasolta, nem véletlenül. A belső imában az ember szemtől szemben áll Istennel. Nem tudom takargatni magam, nem segít csodálatos liturgiánk sem, hiszen a keleti kereszténynek ez az egyetlen olyan imája, amiben nincsenek gyönyörű dallamok és szent szövegek. Egyedül vagyok, kendőzetlenül, az Úr előtt. Ott mindenki rádöbben, ki is ő (még én is, csak én hamar el is felejtem). 

Másikuk gyakorlati tanácsokat adott. Ilyeneket: "társaságban fogd be a szád, akkor is, ha jobban értesz az adott dologhoz, mint a többiek!" Ez is nagyon hasznos. Hidd el: pár ilyen csöndben maradás, és rájön az ember, nem is olyan okos, mint hitte. 

Most kemény dolgot írok, de meggyőződésem, ezért elmondom nektek is, legfeljebb kiakadtok. Mindegy, milyen bűnöket követsz el, ha igazán alázatos vagy, üdvözülsz. És mindegy, mennyire "szent" életet élsz, ha nem vagy alázatos, nem üdvözülhetsz.

Adja meg az Úr mindannyiunknak, hogy meglássuk, kik is vagyunk mi, és hol állunk a világban! Hiszen minden jó adomány és minden tökéletes ajándék, így az alázat is felülről van. Talán a megszerzéséhez az első lépés, hogy ezt megértjük, és attól kérjük, aki megadhatja.

(Magyarázat a képhez: Egyiptomi Szent Mária ikonja. Ő valóban alázatos volt, üdvözült is. Érdemes elolvasni az életét, akár itt: http://mek.niif.hu/04600/04626/html/legenda0040.html)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr572826821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása