Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

Istenhez vezető utak

2013.01.15. 14:14 mezeinewsee

Krisztus.jpegFantasztikus, hogy Istenhez mennyi út vezet! Főleg akkor kell ezt tudatosítanunk magunkban, amikor bennünk van a kisördög, hogy a mi utunk az egyetlen :). Ez szerintem időnként mindenkit megkísért.

Na, nézzük, hogy a legilletékesebb mit is mond erről!

1. "Legyen nekem a te igéd szerint". Üdvözíteni akarsz? Legyen. Nem érdekel, hogyan és miért. Úgy, ahogy te akarsz.

Ez a teljes ráhagyatkozás útja, az Istenszülő útja. Esélyük sincs rá az "okosoknak", a tanultaknak. Szerintem kizárt, hogy aki valaha teológiát tanult, akár egy félévet is, erre az útra rá tudjon lépni :).

Kiknek való hát? Az egyszerűeknek. A gyermekeknek, a szent életű szerzeteseknek. A nagyon öregeknek, a fogyatékkal élőknek. Tehát azoknak, akik képesek arra, hogy semmit se tegyenek, akik életüket úgy teszik Isten kezébe, hogy nem fészkelődnek közben. Akik átadják a volánt (ld. "stoppos" példázatom), és a hátsó ülésen alszanak.

Példa erre az Istenszülő. A ma élők közül pedig fogyi gyermekeimet tudnám megemlíteni.

2. "Van itt egy fiú, két kenyérrel és öt hallal." Ennyim van, de ezt neked adom. Használd.

Ez a mindenről lemondó keresztény útja. A pap, a tanító, a szerzetes útja. Aki tudja, hogy kevés a képessége arra, hogy megtegye, amire szükség van, de ami rajta áll, azt megteszi.

Kiknek való? Azoknak, akik tenni szeretnének, de kevesek, gyengék hozzá. Akik nem tudnak csodát tenni, de arra sem képesek, hogy valóban "semmit-tevők" legyenek.

Példa erre Teréz anya. A ma élők közül pl. K. barátnőm :).

3. "Hiszek, Uram, segíts hitetlenségemen!" Nem tudok hinni, de akarok.

Ez az akarat útja. Az erőtlen, újra és újra elbukó keresztény útja. Aki tudja, hogy gyenge és kevés.  De azt is tudja, Isten elég erős, hogy megtartsa.

Kiknek való? Azoknak, akik újra és újra elbizonytalanodnak, de aztán megint visszatalálnak. Akik nem tudják megvalósítani álmaikat, céljaikat egyedül, de elhiszik, hogy Isten akkor is velük van, ha nem látják.

Példa erre Szent Péter. A ma élők közül... talán én :).

4. "Emlékezzél rólam, mikor országodba lépsz!" Nem éltem keresztény módon, de már elfogadlak, és számítok rád.

Ez a megtérő pogány útja. Hiszem, hogy mindenkinek lesz lehetősége halála előtt a megtérésre. Sokan meglepődnek majd, hogy tudtukon kívül keresztény életet éltek. Mások meglepődnek, hogy bár nem, de Krisztus magához öleli őket is, ha akarják :).

Erre az útra nem lehet külön készülni :). Az nem megy, hogy pogány vagyok, de majd halálom előtt megtérek :).

Példa erre a jobb lator. A ma élők közül mindenki, aki közvetlenül halála előtt tér meg.

5. "Építünk három sátrat." Mert bármit megteszek. És tenni akarok!!!

Ez az elkötelezett keresztény útja. Aki cselekszik, aki böjtöl, imádkozik. Aki tevékeny, bármit megtesz, hogy a mester a dicsőségében maradhasson, mert "jó neki itt lenni".

Kiknek való? Akik látják Isten dicsőségét, és benne akarnak maradni. És akik szeretnek cselekedni, valamit "letenni az asztalra".

Példa erre  Loyolai Szent Ignác, Aranyszájú Szent János. A ma élők közül pedig pl. C., a (volt) lelkiatyám :).

6. "Menjünk mi is, haljunk meg vele!" Mert vele nem félek semmitől.

Ez a vértanúk útja, akik vállalják a nehézségeket, cikizést, és igen, szükség esetén a halált is. Aki szemben áll a világgal, harcol Isten országáért.

Kiknek való? Akiknek nehezebb "aprópénzre váltani", a hétköznapokban megélni a hitüket, de készek és képesek egyszer-egyszer nagyot tenni. A "griffendéleseknek".

Példa erre Szent István vértanú. A ma élők közül pl. karizmatikus megújulás tagjai.

7. "Uram, nem törődsz vele, hogy nővérem egyedül hagy engem szolgálni?" Szólj rá, hogy úgy szolgáljon téged, ahogy az szerintem jó!

Ez a tevékeny, és dolgaiba mást is bevonni akaró keresztények útja. A "Jutka nénik" útja, akik dolgoznak Isten országáért, de nem magányos harcosok, hanem hívnak, noszogatnak mindenkit.

Kiknek való? Akik irányítani szeretnek, tevékenyek, és képesek Istenért, az ő dicsőségéért cselekedni.

Példa erre Szent Márta. A ma élők közül pedig Jutka néni.

Láthatjuk, számtalan út van, amin a Mesterünk hív minket. Egyik-másik talán jobban tetszik nekünk, de Istennek mindegyik ugyanolyan kedves.

Összefoglalásul Szent Ágoston félreérthető, de nem félreértendő szavait írom: "Szeress, és tégy, amit akarsz."

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr645019577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.01.16. 20:51:05

Nem nagyon tudom semmivel kiegészíteni, pedig nagyon szerettem volna. Szép, összeszedett írás :)
süti beállítások módosítása