Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

Ismét az ortodoxia

2010.12.03. 19:57 mezeinewsee

Gondolkodtam, gyerekek! (tudom, ritka...) Rájöttem 1-2 dologra.

  • Mi a bajom általában az atyák misézésével? Ez. Az általam ismert "nem ortodox" papok "elmondják" a misét/liturgiát. Így is emlegetik. Nagy áldozatot hoznak, hiszen fáradtak, túlterheltek, de akkor is elmondják. Az általam ismert "ortodox" papok elvégzik az Isteni, Szent Liturgiát. És sugároznak a megtiszteltetéstől, hogy megtehetik... Azért érezni a különbséget! Én inkább ez utóbbin szeretek részt venni (bár tiszteletreméltó az első is, csak engem nem vonz).

 

  • Kétféle megközelítéssel lehet szemlélni a dolgokat:

1. Elsősorban görög katolikusok vagyunk. Tehát katolikusok, akik a görög rítus szerint végzik a dolgukat, élik az életüket. De egyébként "normális" katolikusok: misére járnak, rózsafűzért imádkoznak, szentségimádást végeznek. Papjaink papi civilben, szépen borotváltan, rendes katolikus paphoz méltóan jelennek meg, csak éppen nős emberek. Lelkiségük katolikus, csak éppen "full extrás" katolikus. 

2. Egyesült ortodoxok vagyunk. Tehát olyan ortodoxok, akik az egység érdekében elfogadják a pápa főségét, őt tartják pátriárkájuknak. A katolikus tanítást magukra nézve kötelezőnek tartják. De saját egyházfegyelmük, saját hagyományviláguk, lelkiségük van. És az bizony egészen más, mint a katolikus testvéreké. Papjaink nem papi civilben, hanem reverendában járnak. Általában (keleti szokás szerint) szakállasok. Gyakran vetnek keresztet, nem végeznek "sustyorgós" vagy "félnótás" misét, hanem a Szent Liturgiát mutatják be. 

Az Egyház mindkettőt elfogadja. Régebben inkább az első, most inkább a második felfogás uralkodik. Mindenki eldöntheti, hogy ő hogyan érzi.

Bármelyikkel tudok azonosulni, tudnom kell: a másik felfogás szerint is lehet valaki igazi keresztény ember. Bölcs lelki atyám mondta: "annak van igaza, aki alázatosabb". Ha szidjuk a másikat, mert "ortodox", akkor nem vagyunk alázatosak. Ha az a bajunk vele, hogy "túl latin", akkor sem. Éljük az életünket szépen, krisztusi módon, és ne azt nézzük, a másik hányszor vet keresztet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr952491354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása