Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

Szent Pál nyomában

2011.05.28. 13:53 mezeinewsee

Kicsi vagyok én ahhoz, hogy szent Pál nyomába lépjek. Viszont próbálkozni kell... Ő írta:

1A bálványoknak feláldozott húsra vonatkozólag tudjuk, hogy mindnyájan megfelelő ismerettel rendelkezünk. A tudás azonban felfuvalkodottá tesz, a szeretet ellenben épít. 2Aki tetszeleg tudásában, még nem értette meg, mi a helyes ismeret. 3Aki azonban szereti az Istent, azt az Isten is a magáénak tudja. 4Ami tehát a bálványáldozatok fogyasztását illeti, tudjuk, hogy bálvány nincs a világon, Isten meg csak egy van. 5Igaz, beszélnek istenekről, az égen és földön, mivel sok istenük és uruk van, 6nekünk mégis egy az Istenünk: az Atya, akitől minden származik, s akiért mi is vagyunk, egy az Urunk, Jézus Krisztus, aki által minden van, s mi magunk is általa vagyunk. 7De nincs mindenkiben tudás. Némelyek ugyanis a bálványokhoz vannak szokva, s még most is úgy fogyasztják a húst, mint áldozati eledelt, és mivel lelkiismeretük téves, beszennyeződik. 8Az étel ugyanis nem tesz kedvesebbé Isten előtt. Ha nem eszünk, azzal nem veszítünk, de ha eszünk, azzal sem nyerünk. 9Arra azonban ügyeljetek, hogy szabadságotokkal az aggályosokat meg ne botránkoztassátok. 10Ha tehát valaki a bálványtemplom asztalánál látja azt, akiben megvan a tudás, mivel lelkiismerete téves, nemde felbátorodik arra, hogy bálványhúst egyék? 11Így tudásoddal tönkreteszed aggályos testvéredet, akiért Krisztus meghalt. 12Ezért ha testvéred ellen vétkezel, mert megsérted aggályos lelkiismeretét, Krisztus ellen vétkezel. 13Tehát ha az étel megbotránkoztatja testvéremet, inkább soha nem eszem húst, csak hogy testvéremet meg ne botránkoztassam.

Nálunk nem ételről, hanem kifejezésekről van szó. Tudjuk, hogy az, hogy valaki Rómával egyesült ortodox, ugyanazt jelenti, mint az, hogy keleti katolikus (ha úgy akarod olvasni: görög katolikus). De mivel mások ezt nem tudják, és esetleg összekeverik a "valódi" ortodoxokkal, az ő kedvükért többet nem használom ezt a kifejezést.

Ezért ünnepélyesen kijelentem:

A TOVÁBBIAKBAN KELETI KATOLIKUSNAK VALLOM MAGAM.

A blogon is ezt a kifejezést fogom használni. Természetesen semmi sem változik attól, hogy elvetem a szívemnek kedves kifejezést, de ha csak egy ember lelke nyugodtabb lesz tőle, már megérte.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr612938703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.05.29. 20:03:42

...így, ha elég nagy hozzá az orrod, örménynek, ha meg elég barna vagy, maronitának is nézhenek külföldön...
;-)
Amúgy már megint széllel szembe akciózol, a papjaink arcán pl. jelentős bokrosodás indult be. Hogy ez mennyiben köszönhető a külsőségekben megnyilvánuló hagyománytisztelet útjában álló akadályok leomlásának, és mennyire hasznosnak/ kényszerűnek megélt igazodás, azt nem tudhatjuk. Ahogy az egyik (ortodox) barátom mondta a püspökszentelésen: egyre olyanabbnak látszhatnak, de attól még nem azok...

mezeinewsee 2011.05.29. 21:08:41

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: és milyen gáz lesz, amikor rádöbbennek arra, hogy a püspöknél tök mindegy, van-e szakáll vagy nincs, hiszen ő az embert nézi!!! Akkor hogy fogják szidni!
süti beállítások módosítása