Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

A reverendáról egy latin pap tollából

2010.12.18. 22:30 mezeinewsee

L. barátomat pap testvérei is cseszegetik, hogy reverendában jár. Egy 28 éves latin atya ugyanezt tapasztalja nap mint nap (na mi van, csak ez a kölyök korosztály veszi ennyire komolyan a papságát??? Azért érdekes...). Ezt a cikket ő írta, nekem tetszett. Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Elriaszt, vagy felbátorít egy reverendás pap? Közelebb visz Istenhez, vagy eltávolít tőle? Egyáltalán: találkoztatok már reverendás pappal az utcán, boltban, vagy valahol (ok, a Mammutban biztosan...)?

Debrecen utcáit járva...
A mindennapokban egy nagyon is aktuális és ugyanakkor örök érvényű tényt tapasztalok meg, ami a papi élethez hozzátartozó viseletet illeti. Napjainkban nagyon sok szó esik a tanúságtételről. Ez önmagában szép gondolat, a kérdés csak annyi, hogyan is valósítjuk meg. A válasz nagyon is kézenfekvő és egyben logikus is: Mindenki ott és olyan formában élje meg a tanúságtételt, ahol és amilyen körülmények között él. Ez természetesen a Mindenható Istennek szentelt emberekre, vagyis papokra és szerzetesekre még inkább érvényes. Ugyanis az Úr Jézus Krisztus embereiről van szó. Jézus világosan megmondta: „Hirdessétek az evangéliumot minden népnek!” 
Jézusnak szüksége van ránk. Ebből pedig az következik, hogy szigorúan tilos, ugyanakkor a lelkiélet területén egyben életveszélyes is, ha nem Jézus felhívása szerint cselekszik a neki
szentelt ember.
Mit jelent papi, illetve szerzetesi ruhában megjelenni bárhol is vagyunk? Önazonosságunk teljes és egyértelmű megélését. Továbbá az Evangélium hirdetését jelenti. Téves, sőt egyenesen az igazságot meghazudtoló állítás, hogy a papi, illetve szerzetesi viselet elriasztja az embereket Jézustól, illetve az Egyháztól. Ezt azonnal megértjük, ha kitérünk a papi és szerzetesi viselet latin kifejezésére. A szerzetesek viselete a „habitus”. A szó annyit jelent a latin nyelvben, mint „magaviselet, szokás”. Egyértelműen kifejeződik, hogy a szerzetesi ruha viselője Istennek elkötelezett személy, mely elköteleződés egy sajátos életforma megélésére
emlékeztet. A szerzetes, bármit is cselekszik, bárhol is van, ő mindig szerzetes, Istennek elkötelezett marad. A papok viselete a „reverenda”. Az elnevezés a latin „reverendus,-a, -um” (tiszteletre méltó) kifejezésből származik. A legnagyobb tisztelet, ami egyenesen az imádás szintjére emelkedik, a papban jelenlévő Jézus Krisztusra irányul.

A reverenda viselése nem az úgynevezett „tridentisták” nosztalgiázása, hanem a leghatásosabb, minden tekintetben legkézzelfoghatóbb tanúságtétele és megvallása a mi Urunknak. Jézus felhívása különösen is érvényre jut: „Aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Mennyei Atyám előtt. Aki megtagad engem az emberek előtt, azt én is megtagadom Mennyei Atyám előtt.”
Az Úr Jézushoz való ragaszkodást tapasztalom meg minden nap az emberek felől, amint Debrecen utcáit járom. Amikor bátran megszólítanak. Hangosan így köszönnek: „Dicsértessék a Jézus Krisztus!” Ugyanezt tapasztalom iskolában, amikor a gyermekek, fiatalok, mi több, pedagógusok megállnak és örömmel látják, hogy „Végre papot is találunk itt”. Amikor emberek megnyílnak és akár kérik azt, hogy meggyónjanak, vagy valahogy rendezhessék életüket, ha nehéz helyzetbe jutottak. Ugyancsak közeledést tapasztalok Jézus iránt, amikor a betegek is felsóhajtanak örömükben, hogy Isten emberével találkozhatnak és nem egy civil ruhás valakivel, aki ezáltal elidegeníti tőluk Jézust és egyben magát is. Ugyanez az öröm tapasztalható meg akár boltban, benzinkúton, kórházban és az élet minden helyszínén.

Egyik nap fiatalok hangosan megjegyezték: „Még vannak papok?” Örömmel jelentem be, hogy: „Igen! Vannak”. Természetesen csak akkor, ha minden pap és szerzetes megvallja Jézust az emberek előtt. Egyszer és mindenkorra meg kell jegyezni: A tanúságtétel nem korlátozódik le időre, eseményre és helyszínre. „Pap vagy te mindörökké Melkizedek rendje szerint!” A papi hivatások számának csökkenéséért jelentősen felelős az a modernista gondolkodás, hogy a reverenda és a habitus viselése elriasztja az embereket, illetve az, hogy nem a külsőség a fontos. Igenis, fontos a viselet is. Ugyanis akikkel találkozunk, először ezen keresztül „tájékozódnak”. Amikor Szent Papokért imádkozunk, akkor azért is kell imádkozunk, hogy a papok és szerzetesek ne szégyelljék Jézust és magukat sem. Nekünk nincs miért szégyenkezni, elbújni.
Sajnos találkoztam már olyan pappal, aki hagyja magát sodorni a modernizmussal. Ennek egyik látható jele a pulóverbe, garbóba bújás, nehogy kiderüljön, hogy pap az illető. Sajnos több száz, ezer ilyen pap van. Ne csodálkozzunk azon, ha önazonosságuk teljesen megsemmisül. Itt az ideje ismét visszatérni a klasszikus és a modernista elveket kizáró életformához, aminek egyik alapja, hogy a pap és szerzetes minden tekintetben az legyen, aki: magaviseletben és öltözködésben egyaránt.
Boldogságos Szűz Mária, papok édesanyja! - Könyörögj érettünk!
Rev. P.P.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr42524931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2010.12.28. 09:47:04

Nos, testvéreim az Úrban!
Több dolog is megvilágosodott előttem, olyan dolgok, amiket valójában tudtam, de jó érzés a gyakorlatban is látni.

Nem, nem, és nem. Nem az ortodoxia privilégiuma, hogy komolyan veszi a papságát! Amit kicsiny egyházunkban tapasztalhatunk, hogy a papságunk papi civilben vagy teljesen civilben közlekedik. Nem poén, hallottam már olyan megnyilatkozást, hogy azért jó így, mert nem látszik rajta, hogy pap...
Csak kérdem én, miért akar az ilyen papnak menni? Hiszen sok pénz nem jár vele.
Kaparom az arcom kínomban, amikor ilyet látok, hallok, hogy "elriasztja az embereket Istentől". Ilyet érdekes módon csak olyanok mondanak, akik civilben hajlamosak paphoz méltatlanul viselkedni (cigi, sok alkohol, kocsmázás, üvöltözés, bazmegelés, stb). Én meg fogadjam el, hogy ő csak nem szeretné elriasztani az embereket az Úrtól? Oké, igaz, egy cigarettázó, hangosan bazmegelő pap (akin látszik is), az elriaszt.
De aki hajlandó reverendába járni, tehát Krisztus embereként feltűnni, az valamiért nem riasztja el az embereket. Érdekes.
Római testvéremmel szívesen találkoznék valamikor, és ha valaki ismeri, ezúton is üzenem neki:
"Ha a világ gyűlöl benneteket, tudjátok hogy engem előbb gyűlölt. Nem nagyobb a szolga Uránál!"
Mivel a legtöbb pap tudja, hogy neki is így kéne megjelennie, (és érdekes, hogy aki megjelenésével vállalja Krisztust, annak általában a szertartás végzése is lelkibb, tehát ez erre is vonatkozik)és lelkien kéne végezni a szertartást. Ehhez elengedhetetlen a külsőség, hogy Istenhez emeljen! Szóval, mivel ezt a legtöbb paptestvéred is tudja, és látja, hogy ők mennyire nem így élnek, ezért utálhatnak, bánthatnak, gyalázhatnak. Tarts ki testvér, ilyen nálunk, egyesült Ortodox egyházunkban is van! Tedd amit a lelkiséged diktál.
És legalább láthatja Debrecen is, hogy él még Krisztus egyháza!

Malkav 2010.12.28. 13:48:14

Egyetértek Xinaffal. Elég furcsa amikor a tisztelt atya gondosan civilben vadul. Még neccesebb, ha a kollárét elrejti a gallér mögé (ha véletlenül papi civilben lenne) és akkor lehet piálni...
Ha már egyszer valaki Isten embere (így is megnevezi a laikus), akkor had legyünk annyira optimisták, hogy ennek megfelelően viselkedik és jelenik meg. Persze nem kell nagy transzparensekkel és harsonásokkal hirdetni, de ne szégyelljük legalább...

mezeinewsee 2010.12.28. 19:26:23

Egyetértek veletek. Nagyon örülök, hogy latin pap testvéreink közül is akad velünk és pap barátainkkal, valamint püspökünkkel "egyívású" (hogy klasszikustól idézzek).
Ami viszont aggaszt: P. atya is huszonéves srác. Nagyon úgy tűnik, ezek a liturgiát komolyan vevő, reverendás, imádságos papok mind a húszas, harmincas korosztályból kerülnek ki. Fenekükön a tojáshéj, igazi tekintélyük, rangjuk nincs (bár ez utóbbi ne is legyen, nagyon nehéz nem elhülyülni már egy "szimpla" esperesi kinevezéstől is). Hol vannak az idősebbek?
(Azért ezt a srácot lehet, hogy meg kéne hívni egy lelki napra...)

GIM 2010.12.30. 14:31:15

@Xinaf:
Kedves Xinaf!

Biztos lehetsz benne, hogy üzeneted átadásra kerül általam, ugyanis ezt az atyát én ismerem, hisz lelkiatyám, akinek már most, pár hónapos itt tartózkodása alatt nagyon sokat köszönhetek!

Egyébként amit mondasz, erről már mi beszélgettünk és teljesen tisztában van mindennel, amit leírsz!
Plébános főnöke azt hitte, ugyanúgy 2 hónapig fog reverendában járni, mint az összes eddig káplán, akit ide helyezett a Püspök, mert hát a püspökség szájában hogyan is járnának másképp? :) És mit látnak? A Püspökségen sem járnak paphoz méltóan, akkor ők miért tennék??? És gyorsan leveti mind! De ez atyánál nem így történt, mert számára a reverenda nem holmi divatcikk, amit csak akkor kell felvenni, ha a helyzet úgy kívánja (és ez a helyzet nem épp a szentségkiszolgáltatás, hanem amikor villogni kell a főnökség előtt és fényleni!) Ennek hangot is adott... Hát nem vált népszerűvé a plébános atya előtt! Támadások sorozata éri és még fogja is, de akkor sem fog meghunyászkodni! Gondolom, nem kell ragoznom, miért! Pont azért, amit leírsz a bejegyzésedben! Egyébként egyszer meglepődve tapasztaltam, hogy a Plébános és a másik káplán atya is reverendában jár át a templomba! Egyszer rákérdeztem atyámnál, hogy tán csak nem tanulékonyak lennének? Naivan azt hittem, megerősít, hogy igen! De sajnos nem! Szimplán csak fáznak és a reverenda viselése számukra egy praktikus viselet: bélelt és egy réteggel több, ami melegíti őket! HURRÁ!
Édesapám, amikor először látta misézni, hallotta prédikálni, csak ennyit mondott: Ő PAP! És igaza van!
Mióta itt van Debrecenben (nem rég, idén augusztus 1-el kapta a dispozícióját ide!), azóta én összesen kétszer láttam reverenda nélkül! Egyik alkalommal, amikor pingpongozni mentünk. Akkor előre közölte telefonon velünk, hogy szokatlanul fog kinézni! Nem értettem, miért! Tán marhára rövid rövidnadrágban fog megjelenni, ami esetleg már ízléstelen lenne?! Na nehogy azt hidd, nem emiatt! Rendesen fel volt öltözve, csak éppen reverenda nem volt rajta és azt is megmondta, miért: éppen száritotta, mert csutkára főtte a nyári melegben!
Másodszor pedig valami miatt (ezt nem tudom, mi volt!), papi civilben volt valahol és nem ért haza időbe, mivel forgalmi dugóba keveredett és az októberi rózsafüzért Ő végezte a templomba a hívekkel és mivel már egyébként is késébe volt, nem akart még több olajat a tűzre azzal, hogy hazasiet a reverendájáért! Akkor meg is jegyeztem, hogy szokatlan a külseje és csak ennyit mondott: ne is mond... Értettem, hogy nem érzi éppen jól magát! És nem egészségileg...

GIM 2010.12.30. 14:49:06

És akkor hogy hűledezzetek:

Igen tanulságos kép, egy idős pap. Ez az atya lelkiatyám pap-bátyjának egykori plébános-főnöke! Direkt nem nevezem meg, aki ismeri, úgyis ismeri, aki meg nem, annak jobb, ha nem nevesitem! Lassan már 70 évei felé jár, elvitte nyaralni az egyházközsége néhány tagját és hogy ne legyen "hiányérzete senkinek", hát misézett egyet! DE HOGYAN?! Lehetőleg űlve nézzétek meg, mielőtt rosszul lesztek tőle és összeestek! Emailben kaptam még annak idején egyik haveromtól! Akkor én még messze nem voltam olyan lelki szinten mint most, nem is háborodtam fel annyira, mint ha most kapnám meg ezt a képet!

inda12.indamail.hu/view_attach.php?mid=&part=1.3&rand=9124&mime=image%2Fjpeg&mb=gal_imola%40vipmail.hu&vip=f4n2bm8q6jie5cf9a2fo5235d7

GIM 2010.12.30. 14:51:25

Nyuszi!
Valami miatt nem nyitható meg a kép!
Elküldöm emailben neked!

Mikrobi 2012.12.07. 11:40:58

Én abszolút reverenda-párti vagyok, de egyáltalán nem biztos, hogy mindenhol reverendában kéne járnia a papnak. Ennek egyszerűen az az oka, hogy ma reverendához hasonló öltözetet senki sem hord. Hitetlen környezetben nem ez a módja a tanúságtételnek, mert inkább megütközést kelt, csodabogárnak tartják a papot, ahelyett, hogy a papságára figyelnének. Katolikus hívek között egyértelműen helyes reverendát hordani, az utcán, kórházban viszont a reverenda mai öltözethez alakított "változatát", a papi civilt tartom megfelelőnek.
Ezen kívül mivel a papot sokszor bántás is éri a papsága miatt, teljesen elfogadhatónak tartom, hogy meghúz egy határt, hogy hol hajlandó felvállalni a bántást, hol nem. Nem azért öltöznek civilbe, hogy nyugodtan piálhassanak, és nem is azért, mert gyávák, hanem azért, hogy pl. nyugodtan bevásárolhassanak, anélkül, hogy azt lessék, van-e pl. alkoholos ital a bevásárlókocsijában.

Mikrobi 2012.12.07. 11:44:21

@GIM: a saját mailed inboxában lévő képeket (hál' Istennek) nem láthatja más. Töltsd fel valahova, pl. imageshack.us

Mikrobi 2012.12.07. 14:44:23

Sajnos az a kevés fiatal pap, aki ma rendszeresen hordja a reverendát, gyakran egyfajta státuszszimbólumként hordja, ahelyett, hogy törekedne a tekintélyét, tiszteletét más módon is kivívni. Ilyen esetben a reverendahordás egyenesen visszataszító. Egyszerűen fogalmazva: az a pap hordjon reverendát, aki reverenda nélkül is pap!

mezeinewsee 2012.12.07. 15:33:06

@Mikrobi: Én Budapesten,az utcán járva sosem a megütközést láttam az embereken. Meglepődést, azt igen, de általában pozitívak voltak a reakciók.
A papi civil a szememben teljesen köztes megoldás. Papként van ott? Igen. Akkor vállalja ezt fel teljesen!
Én még olyanról sem hallottam, hogy akár csak szóval is bántanák a reverendás papot. Sőt, láttam, hogy odamennek hozzá, kérdeznek, tanácsot kérnek még utcagyerekek, kamaszok is!
Olyat viszont nem ismerek,aki státuszszimbólumként hordaná. Tudsz erre konkrét példát?

Mikrobi 2012.12.07. 15:50:59

@mezeinewsee: a papi civil is mutatja, hogy felvállalja a papságát. Akkor a püspöknek korálisban kéne járnia az utcán, hogy egészen felvállalja a püspökségét?
Igen, ismerek konkrét személyt, aki a reverendát feltűnősködésből használta. Már nem működik papként, mert sose volt papi hivatása, csak a reverendahordásra gerjedt.

mezeinewsee 2012.12.07. 16:13:26

@Mikrobi: te római katolikus vagy, nem? Nálunk, görögkatolikusoknál a papi civilnek egyszerűen nincs hagyománya.
Én a püspökömet sosem láttam reverenda,és amióta püspök, azóta pásztorbot és panagia nélkül. Érthető: igenis, vállalja fel a püspökségét is!
Sajnálom a kiugrott atyát,akit mondasz. valószínűnek tartom,hogy 1 évig sem volt pap...

Mikrobi 2012.12.07. 16:49:14

Ja, hát akkor a kulturális különbség az oka a véleménykülönbségnek! Akkor nincs miről vitatkozni, csak ne próbáljuk ráerőltetni egymásra a saját kultúránkat!:-)

mezeinewsee 2012.12.07. 22:02:10

@Mikrobi: úgy érzem, én nem erőltetem :). Csak leírom, hogy mit szeretek, és mit nem.
süti beállítások módosítása