Csak azért is!

Ez a blog a mezeinewsee.blog.hu folytatása. Kevésbé lesz szalonképes, keményebben fogalmazom meg benne a véleményemet, kritikámat. Számítok Rátok, hogy ha túlzásokba esem, akkor figyelmeztettek a keresztény mértékletességre! Mindenkit kérek, a kommentekben se szerepeljenek nevek (csak dicsérő hangnemben)! A kezdőbetű tökéletesen alkalmas az azonosításra, azt használjuk.

Friss topikok

  • odamondogato: Tamás = tömős (2015.05.16. 11:06) Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek!
  • Xinaf: @mezeinewsee: - Nős püspök is volt. A diakónuságot sokan a papság előszobájaként élik meg. Gondol... (2015.04.14. 20:52) Női papság?
  • mezeinewsee: @Kitalátor (másként) gondolkodó: lehet, hogy régen hallottam, és benne volt a tudatalattimban :). (2014.09.02. 19:23) Az Egyház, mint hajó
  • ireftoht: Alapvetően elhibázott az életmódod és az életszemlélted! A nagyvárosi lét minden jellegzetes víru... (2014.07.11. 10:57) Rövid összefoglaló
  • huKKK: @mezeinewsee: Jól mondod. Szerintem is tudja. Parancsolatként mondta. Arra, gondolok, hogy a jel... (2014.03.28. 15:29) A keresztény műmosoly

Ha feladod az álmaid, meghalsz!

2011.06.07. 21:47 mezeinewsee

Megint a R-n voltam szentmisén. Nagyon féltem tőle, de kötelező volt. Tücsök elsőáldozását csak nem hagyom ki!

Keleti lelkem egy-két megoldásnál erősen lázadozott. Sőt! Az is nagyon gáz volt, hogy a csapat nagy ívben lecsinálta, hogy szertartásra kéne jönni. Voltak megfelelő kifogások, persze, de a lényeg akkor is az, hogy alig hatan álltunk ki a zászlóval. De ez semmit nem számított. Semmi lazaság és baki nem csökkenthette az örömöt, amit a szertartáson éreztem.

Talán azért voltam annyira boldog, mert láthattam az oltárhoz lépni a számomra annyira kedves gyermeket? Hozzájárult, persze. Nagyon örültem az örömének, és büszke voltam, hogy milyen öntudatos keleti katolikusként végezte a metániát (egyedül az elsőáldozó gyerekek közül, csak a ministráló bátyja, a keresztfiam követte őt ebben, a vele együtt szolgáló kispapot megszégyenítő módon). De az igazi ok nem ez volt, hanem egy egyszerű és gyerekes dolog: L. ismét hajlandó szóba állni velem.

Na, nem kell nagy nyakba borulásra gondolni! Nekem a mosoly, a köszönés és a 3 baráti szó bőven elég volt. Az, hogy ezek után még egy komoly gesztust is tett, csak hab a tortán (azt nem írom le, mi volt, ha érdekel, kérdezz).

Tehát minden szép, minden jó, annak ellenére, hogy nagyon nehezek mostanában a napjaim, a munkahelyemen és a magánéletemben egyaránt. Semmi sem számít, csak az, hogy nem adtam fel, és úgy tűnik, a kitartásnak meglett a gyümölcse.

 

80 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anticenzor.blog.hu/api/trackback/id/tr412965967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morviniuszka 2011.06.08. 11:52:10

Sokat imádkozok értetek, és úgy néz ki valami elindult. :)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2011.06.08. 22:29:41

"Mert igen fönségesek a te műveid Uram, mindeneket bölcsességgel cselekedtél!"

Nekem ez jutott eszembe... nem tudok eléggé hálás lenni L. atyának ezért a gesztusáért!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.09. 12:59:06

Csak némi rosszmájúság íratja velem, hogy az elsőáldozás, mint olyan egy az egyben nyugati hatás, főleg ez a (amúgy valóban nélkülözhetetlen) parádézás, kismenyasszonykodás - amit ugyan az első gyónás intézményét megtartva átvettek ortodox testvéreink is. Kicsit furcsállom, hogy nem nyert még ismét "polgárjogot" a megkeresztel gyerekek megáldoztatása és az első gyónásig az áldoztatása, pedig pl. I.I. keresztelte a legnagyobb lányunkat és ő meg is áldoztatta. Helyette ez a kedves-bumfordi megáldás, remegő kezű atyáknál kereszttel fejbe verés van, miközben mi bűnös felnőttek áldozhatunk....

Symeon 2011.06.10. 12:10:28

Jelentem az én kisfiam kb. másfél éves kora óta áldozik (most 3 és fél). Már négy atya szolgáltatta ki neki a szentséget, akik közül három a legkevésbé sem "vadkeleti". Kijött a Liturgikus Instrukció (az a bizonyos asztalfiókban lapulós), kértem belőle egyet, majd tisztelettel megkérdeztem az egyik nem nagyon kelti atyát, hogy jól látom-e, hogy van erre lehetőség. Ő meg támogatott és azt mondta, hogy neki is akkora élmény lesz, mint nekem. És hogy mennyire beleivódott a hívekbe ez a kedves nyugati szokás, azt szépen mutatja, hogy egyszer sem kérte még más szülő azokon a Liturgiákon az atyákat, hogy áldozatnák meg a csemetéiket, pedig nem titokban csináltuk, hanem szépen a sorba beállva a többiekkel. Nagyon furi még mindig...viszont kérdeztek már rá, hogy hogy is van ez, hogy a karomon ülő kissrác nem csak érintést kap a kehellyel, hanem azt is, aki benne van...

klp_78 2011.06.10. 12:27:56

Nyuszi: "a keresztfiam követte őt ebben, a vele együtt szolgáló kispapot megszégyenítő módon"
Hát ez azért egy kicsit túlzás...nem gondolod? Gondolom mennyire megszégyenülten érezhette magát. Most mit ugatod le, mert nem metániázik annyit, amennyit a szíved megkíván?

Kitalátor: Igen, elég rosszmájú okoskodás ez.

Symeon: Miért baj az, hogy beleivódott a lelkünkbe ez? Szép dolog az is. De nem tartom nagy problémának azt, hogy ha más másképp gondolja...

mezeinewsee 2011.06.10. 13:42:25

@Morviniuszka: igen, úgy látszik. Köszönöm szépen!
@Xinaf: én is nagyon hálás vagyok
@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: nincs ebben semmi rosszmájúság :). Ez tény. Ha lesz gyermekem, az nem lesz elsőáldozó. De egyelőre ez a szokás, szülői döntés (jobb esetben, rosszabban azt sem tudják, lehetne másképpen).
@Symeon: tőled nem is vártam mást :). Miért ne áldozhatna egy tiszta lelkű gyermek, ha én áldozhatok?

Symeon 2011.06.10. 14:53:00

Klp: Megint oda jutunk, ahová szoktunk: én fordítva látom. Egyházunk hagyománya az, hogy a gyermeket a keresztelés és a bérmálás alkalmával meg is áldoztatják. Én örülnék, ha visszaállítanák ezt a gyakorlatot normaként, de ha valaki ragaszkodik ahhoz a nyugati szokáshoz, hogy a gyermekét nem engedi Krisztus Testéből és Véréből részesedni "az értelme használatáig" (mintha én érteném, mi zajlik ott), akkor ne engedje...

Morviniuszka 2011.06.10. 16:22:57

@klp_78: Semmilyen túlzásról nem beszél itt Nyuszi, hanem az "alap" metániát ilyen fejbincentöstérdethajtosgyorsankeresztettvetek stílus volt. Ellenben a ministráns, és az első áldozó testvére MAGYAR GÖRÖG KATOLIKUS módon végezte.

mezeinewsee 2011.06.10. 16:37:02

@Morviniuszka: :D Ez bizony így volt.
@klp_78: hűha... sokat vettél a bejegyzés lényegéből...
Nem ugattam le a srácot, de egy kispap, aki áldozás után meg sem hajol (azt a görög szertartású római katolikusok is szoktak, nem tudtad?), példát vehet a ministránsról, aki egy szertartás előtt imádkozik, előző nap böjtöl, aznap különösen figyel minden szavára és mozdulatára, és szentáldozásnál mélyen meghajol. Mi is példát vehetünk róla.
Egyébként Kitalátor melyik szava volt rosszmájú?
"Miért baj az, hogy beleivódott a lelkünkbe ez?" A bérmálás nem lenne jobb 14-16 éves korban? Lelkipásztori szempontból bizony hasznosabb! És pár év alatt "beleivódna a lelkünkbe", a gyerekeinknek már az lenne a természetes, és az lenne hülye, aki a keresztség után egyből meg is bérmáltatja a gyermekét.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.10. 19:12:31

"Vizsgáztatja a püspök bérmálás előtt a székely gyerekeket katekizmusból s kérdi az egyik legénykét:
- S mit nyérünk a bérmálás által?
Jön is egyből a válasz:
- Ki húszast, s ki karórát!"

Symeon 2011.06.10. 22:07:17

Ha bevezetnék az egy szín alatti áldozást ostyával, akkor meg pár év múlva az lenne a magyar görögkatolikus hagyomány , aki pedig sírna a kovászos kenyérért és a Szent Vérért, az pedig meg lenne interjúvolva, hogy ugyan miért nem megy má át az ortodoxokhoz, ha ilyen véresszájú, idegenszívü pravoszláv...

Morviniuszka 2011.06.11. 07:14:17

@klp_78: Krisztusban kedves testvérem! Ezt a számot neked küldöm, annyira te jutsz róla eszembe. Ez az album... az album képe... ez a szöveg. Tökéletes.

www.youtube.com/watch?v=PdHc62rHLAw

j.p. 2011.06.11. 09:38:52

És újra itt vagyok! Bár megfogadtam, hogy nem húzom fel magam többet az oldalon, de most muszáj reflektálnom pár dologra.
"öntudatos keleti katolikusként végezte a metániát a vele együtt szolgáló kispapot megszégyenítő módon"
Egy nagyon bölcs és általam nagyon tisztelt és szeretett pap mondta egyszer, hogy áldozás után felesleges meghajolni, hiszen a 'lényeg' Krisztus a mi Urunk benned van, teljes természetében, tehát éppen az, hogy előtted kéne meghajolni. De természetesen kialakult egy ilyen forma, ami nem megvetendő, de ne vessük meg azt se, aki ezt nem végzi, hiszen lehet, hogy neki is eszébe jut az, hogy Krisztus egész lényével benne van.
"az én kisfiam kb. másfél éves kora óta áldozik "
Ennek én nagyon örülök, de hidd el sokaknak így nekem is ez teljesen furcsa és a neveltetésemmel szembeni, hiszen mégiscsak ha magamhoz veszem az Úr Jézus szent Testét és Vérét, akkor jó ha tudom, hogy mi az, hogy méltó legyek rá. Én hasznosnak tartom, hogy általános iskolásként részesülnek ebben a szentségben, hiszen megújítja hitét felfrissíti hitbeli tudományát, ami nagyon jó.
"Ezt a számot neked küldöm, annyira te jutsz róla eszembe."
Erre csak annyit, hogy Nyuszi hangoztatja mindig azt, hogy ne személyeskedjünk a másikkal erre kedves testvérünk mit csinál? De köszönöm neki és Nyuszinak is, hiszen még Morviniuszka által küldött szám a magyar trashmetál egyik gyöngyszeme, addig a fennti Edda Művek szám mondanivalója nagyon mély.

klp_78 2011.06.11. 09:42:10

"hűha... sokat vettél a bejegyzés lényegéből...
Nem ugattam le a srácot, de egy kispap, aki áldozás után meg sem hajol (azt a görög szertartású római katolikusok is szoktak, nem tudtad?), példát vehet a ministránsról, aki egy szertartás előtt imádkozik, előző nap böjtöl, aznap különösen figyel minden szavára és mozdulatára, és szentáldozásnál mélyen meghajol"

Nem az, hogy ezt vettem le a bejegyzésből, de nem értem, hogy nyílt fórumon (bocs, mindenki által elérhető szuper titkosított blogodon) miért kell beszólnod neki. És ha nem hajol meg 90fokban?? Tényleg, szerintem már eretnek is...
És ha az áldozás után nem hajolt meg? Te komolyan ezt nézed? Ő dolga. Lehet véletlen volt. Lehet nem. Honnan tudod?
Ez kb. olyan, minthogy beülsz a templomba és méred, hogy hány másodperces a proszkomídia...

Symeon. Olvastam az ikonosztáz történetének kialakulását. Rengetegen 'sírtak' akkor, hogy ez nem a mi hagyományunk, miért kell egyáltalán bevezetni. Tudniillik, több száz évig nem használtak ilyet. Mégis most úgy beszélünk az ikonosztázról, mintha maga Jézus is azon járt-kelt volna. Kicsit foghíjasan írtam le a sztorit, de a lényeget remélem megértetted.
Tehát, igen, ha valami kialakult az utóbbi 300-400-500 évben, azt nem kéne úgy tekinteni, hogy de, akkor 500 évig rosszul csináltuk...
Miért csináltuk volna rosszul?
Térjünk vissza a hagyományokhoz ÍGY!? Akkor ikonosztáz sem kell...

Tudom, majd jöttök a Szentszékkel, hogy mit akar. Javaslom még mindig, hogy jobban tanulmányozzátok. Főleg azt a részt, ami az időről és egyházközségek saját hagyományairól szól, csakhogy egy-két dolgot említsek.
Szerintetek pl. a Malabár Kat. Egyházzal miért nincs baja a Szentszéknek? Elnyugatiasodtak ostyával áldoztatnak, latin ruhákat viselnek...stb.
A Bazilita renddel mirét nincs bajuk, ami egy 'ordo', vagyis rend -> nyugati mintára felépítve. Abszolút latinizáció eredménye.
Ha nagyon keletieskednénk a baziliták is megszűnnének...
Pedig nem fognak, mert tavaly írta alá a Szentatya a konstitúciójukat.

klp_78 2011.06.11. 10:16:44

Morviuska. Én inkább nem küldök olyan számot,amiről te jutsz az eszembe,mert nem akarok rosszindulatúskodni.

Helyette inkább egy szentéletű bronxi ferences atyának a számát küldöm:
www.youtube.com/watch?v=kgZbP8nddhU

Symeon 2011.06.11. 11:54:27

Szia J.p.!
Ok, elfogadom a logikádat, mely szerint fel szeretnél készülni, hogy méltóan vehesd a szentséget. De ha következetes vagy, akkor a keresztséggel ua a helyzet. Ezzel a logikàval olyan emberkéket oltunk bele Krisztusba, akik azt se tudjàk jóformàn, hogy léteznek, nem tudnak felkészülni rà. Akkor vissza kell állítani a katekumenàtust és megvàrni, amíg a jelölt úgy dönt, hogy felveszi Krisztus igàjàt...

Klp
Ha olvastad az ikonosztàz történetét, akkor tufod, h amióta keresztény templomról beszélünk, oszlopokkal, függönnyel elvàlasztottàk az oltárt a hajótól. Ezt kezdték ikonokkal ékedíteni. Nyugaton ez a folyamat megakadt. Ez fejlődés. Kintinuitás. A latinizàlàs ellenben nélkülözi a kontinuitást,mert a saját hagyomány kidobása (akár szó szerint..olvasd Nagymihályi atya könyvében az ikonosztàz és a fejsze esetét, amit tömegével követtek el a nyugatmajmolàs jegyében). Ha nem kezdődött volna el lassan a hagyomàny helyreàllítàsa az előző püspökök idején, akkor ma nem imàdkoznànk ikonosztàz előtt és egyesek szerint az lenne a mi magyar görög KATHOLIKUS hagyomànyunk, amit meg kell védeni a pravoszlàv szakadárok (azaz testvéreink...) tévelygéseitől.

mezeinewsee 2011.06.11. 15:21:45

@klp_78: "nem értem, hogy nyílt fórumon (bocs, mindenki által elérhető szuper titkosított blogodon) miért kell beszólnod neki." Szerinted a blog olvasói közül hányan tudják, melyik kispap ministrált a R-n aznap? Ugyanis pl. a nevét én sem tudom. Tehát továbbra sem értem, mivel égettem volna be a gyereket.
Persze, lehet, hogy azért nem hajolt meg, mert így hódolt a benne élő Krisztusnak. Szerinted ez volt a helyzet? Tudod, kiről van szó, és ilyen mély lelkiségű? Vagy nem tudod, csak nekem akarsz mindenképpen beszólni? mert nagyon úgy érzem, hogy az a helyzet, mint a B-i templombúcsús bejegyzésénél: nem voltál ott, nem láttad, de így is tudod, ki hogyan viselkedett, ki mit mondott.

"És ha az áldozás után nem hajolt meg? Te komolyan ezt nézed?" Ha ott állsz, és gyakorlatilag mindenki melletted megy áldozni, ha nézed, ha nem, látod, ki mit csinál.. A keresztfiamat néztem. Aki közvetlenül utána megy, ilyenkor azt is látom, nem? Vagy a gyereket sem szabad nézni?
"Nyuszi hangoztatja mindig azt, hogy ne személyeskedjünk a másikkal " Ez igaz, meg is kérdezett (utólag) Morvin, hogy túl durva-e a szám, mert ha az, akkor töröljem. Nem éreztem sértőnek. Döntsd el, az-e (én úgy látom, megbántódtatok rajta), törlöm, ha kéritek.
"Tudom, majd jöttök a Szentszékkel, hogy mit akar. Javaslom még mindig, hogy jobban tanulmányozzátok. Főleg azt a részt, ami az időről és egyházközségek saját hagyományairól szól, csakhogy egy-két dolgot említsek." Úgy tűnik, te ezt komolyan tanulmányoztad. Írd már meg légyszi, hogy hol! Ugyanis val.szeg. más forrásokat használunk, de szívesen elolvasnám a tieidet is.
"A Bazilita renddel mirét nincs bajuk, ami egy 'ordo', vagyis rend -> nyugati mintára felépítve. Abszolút latinizáció eredménye.
Ha nagyon keletieskednénk a baziliták is megszűnnének..." Ne is szűnjenek meg. De legyen keleti szerzetességünk is... Innen is látszik, hogy nem keletieskedünk (Istennek hála, a püspökeink sem).
@Symeon: a bérmálással meg pláne! Azt miért nem tesszük a tizenéves korra, mint a latinok? Hiszen lelkipásztori szempontból van létjogosultsága, nem?
Van egyébként bárki, aki méltóbb az áldozásra, mint egy kisgyerek? vagy aki TÉNYLEG tudja, mi is történik ott?

sztihi 2011.06.12. 00:10:38

Kivételesen egyetértek azzal, akivel amúgy nem: áldozás után valóban ne ájtatoskodjunk ilyen-olyan meghajlásokkal, mert a legszentebbet már magunkhoz vettük. Viszont: az oltárnál szolgálatot tevőknél kicsit más a helyzet (lehet, hogy rosszul emlékszem, de nagyböjtben, amikor az Előszenteltekben fokozottabban kerül sor az imádás olyan formáira, melyek amúgy nincsenek meg a Liturgiában a papok és ministránsok? nem is tudom hány teljes leborulást végeznek még a Szentség kiszolgáltatása után is.

Ha jól tudom, ortodox felfogás szerint áldozás után tilos letérdelni (ami ugyebár a római katolikusoknál általános), míg előtte, az átváltoztatáskor ott is sokan letérdelnek.

Őszintén szólva bennem is felmerült már néha a kérdés, hogy azok, akik áldozás után még hajlonganak az oltár felé, ezt voltaképpen miért csinálják...mert ennyi erővel hajlonghatnának a pap felé is aki az Eukharisztiát foga... (ezeket szerintem is érdemes végiggondolni).

Simeon, a gyermekáldoztatással kapcsolatban belinkelek mindjárt egy képet a blogomra (mert ide sajnos nem tudom), szerintem az egész kb. arról szól, mint a kép és a vonatkozó evangéliumi szakasz.(Jó hogy vannak olyan hívők, akik lépnek ilyen téren - elgondolkodtatólag hathat másokra)

A blogot sajnos egyelőre nem tudom tovább vezetni, mert nincs rá időm.

mezeinewsee 2011.06.12. 14:09:05

@sztihi: alapból én is egyetértek... de ha valaki már csinál valamit, az akkor már "rendesen" legyen. tehát ha biccentesz az oltár felé, akkor inkább hajolj meg.
Én egyébként ilyenkor a bennem lévő Krisztusnak hódolok a metániával.
"Ha jól tudom, ortodox felfogás szerint áldozás után tilos letérdelni" Ezt nem jól tudod, nem tilos, csak nem szokás. Van, aki teljesen leborulva ad hálát.

Morviniuszka 2011.06.12. 21:14:23

@klp_78: "Morviuska. Én inkább nem küldök olyan számot,amiről te jutsz az eszembe,mert nem akarok rosszindulatúskodni." Kár... pedig érdekelne. Köszönöm a linket, tetszett!

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2011.06.14. 00:00:48

@j.p.:
"Erre csak annyit, hogy Nyuszi hangoztatja mindig azt, hogy ne személyeskedjünk a másikkal erre kedves testvérünk mit csinál? De köszönöm neki és Nyuszinak is, hiszen még Morviniuszka által küldött szám a magyar trashmetál egyik gyöngyszeme, addig a fennti Edda Művek szám mondanivalója nagyon mély. "
Ez személyeskedés? Akinek nem inge... szerintem azt mondani valakinek, hogy, idézem: "Mit rontod itt a levegőt a katolikus egyházban", na ez személyeskedő. Ha ezt a számot nekem küldték volna, én azt vettem volna magamra, hogy "keresztes vitéz módjára védem a hitet", ami szerintem pozitív dolog. Ha borítót úgy fogtam volna fel, hogy "a sok rosszindulatú, másoknál mindent jobban tudó okostojástól szét megy a fejem".
De voltaképpen, meg lehet sértődni ezen a számom, és lehet személyeskedésként is felfogni, miután mindenkit kiosztottunk.

@klp_78:
"Nem az, hogy ezt vettem le a bejegyzésből, de nem értem, hogy nyílt fórumon (bocs, mindenki által elérhető szuper titkosított blogodon) miért kell beszólnod neki. És ha nem hajol meg 90fokban?? Tényleg, szerintem már eretnek is..."
Szerintem neked piszok rosszul áll az irónia, ne erőltesd.

"És ha az áldozás után nem hajolt meg? Te komolyan ezt nézed? "
Mondja ezt az, aki azt figyelte, K.L. említi-e a pápát? Hiteles.

És egy végső kérdés: Az első áldozáson ott voltam, cserkészegyenruhában, elég feltűnő jelenség vagyok. Ma, Pünkösd hétfőn szintén cserkészegyenruhában, szintén ott voltam.
Ha bármelyikőtök szintén ott volt, akármelyiken, miért nem szólítottatok meg? Ha problémátok van, miért nem kísérlitek meg a szemembe mondani?

Már jeleztem, nem is egyszer, hogy szívesen váltanék pár szót személyesen bárkivel, aki nem úgy látja a dolgokat, ahogy én. Valahogy nem kapok mégse e-mailt, se személyes megszólítást. Vajon miért?

klp_78 2011.06.14. 12:25:58

"Mondja ezt az, aki azt figyelte, K.L. említi-e a pápát? Hiteles."

Nem kellett figyelni. Hallja az ember,ha nem említi a pápa nevét és kihagy egy részt.
Mást részt meg lehet védeni, hogy milyen keleti hagyományról van szó,ha azt önkényesen megváltoztatja,püspöki engedély nélkül,mert nem kapott rá engedélyt.
Főleg,hogy amit ő csinált az görög hagyomány,püspök atyáék meg szláv irányba mennek (->sokkal inkább hagyományunk ez,mint amit csinál K.L.,ismétlem,önkényesen)

"Tudod, kiről van szó, és ilyen mély lelkiségű?"

Tudom ki,ismerem.
Milyen mély lelkiségű? Egy (ma már püspök) atya mondta, hogy a lelkiség az, ami nem látszik kivülről,de ha jobban ismerjük az embert, akkor se tudjuk soha igazán, hogy benne van és miért.
Azért szóltad le,mert csak 'biccentett'? Na és? Akkor mi van?
Ez meg egy emberi habitus kérdése, hogy ki hogy metániázik. Ismerek olyan embert,akiről én soha nem vennék példát és olyan szépen metániázik és olyan szépen lassan veti a keresztet...
Semmit nem jelent. És ellenkezőjét is ismerek.

klp_78 2011.06.14. 12:27:44

Bocs, az, hogy semmit nem jelent, azt nem a keresztrevetésre értettem, hanem arra, hogy ki hogyan teszi azt...
Hogy ez alapján embert megítélni és leszólni gáz...

klp_78 2011.06.14. 16:25:09

Visszatérve.
Sokat hivatkoztok a Szentszékre,hogy azt akarja,ami most megy.

Idézve Juliusz Janusz apostoli nuncius szavait (->egyszóval amit akar a Szentszék,a Szentatya 'diplomatájaként').

1. Ezt már régebben is idéztem Atanáz püspök szentelésén hangzott el:
"Kedves Atanáz, Önt Orosznak hívják, de meg vagyok arról győződve, hogy lelkében Ön magyar, és mindig az is marad. Azt kívánja Öntől új püspöki feladata, hogy gondoskodnia kell a bizánci rítusú Egyház egy részéről, amely a magyar hagyományok szerint növekedett és szilárdult meg."

2. Görögkatolikus Szemle különszáma - Orosz Atanáz atya püspökszentelése - Interjú Őexellenciája Mons. Juliusz érsek, apostoli úrral

"...néha vannak olyan tendenciák a bizánci rítusúak között, melyek az ortodox hagyományok felé hajlanak. De nekik meg van a saját életük, s mi - mivel a római pápával egységben - egy másfajta hagyománnyal rendelkezünk. A saját hagyományaink pedig fontosak, mert ezek mentették meg például a lengyel egyházat is."

Ezek után nem hinném,hogy bármi Szentszék által jött érv helytálló lenne.

sztihi 2011.06.14. 17:00:09

@klp_78: ne légy butácska - lassan tényleg már csak falra lehet mászni attól, hogy valakik "magyar hagyománynak" tekintik a bizánci rítustól idegen dolgokat (s hozzá kell tegyem: ezek az emberek általában nem azok, akik korábban bármivel is bizonyították volna a liturgia- és egyháztörténetben való jártasságukat), hogy a keleti katolikus egyházak számára mi a hivatalos előírás, azt megtudhatod a Szentszék által jóváhagyott ún. keleti kódexből (Codex canonum ecclesiarum orientalium), ajánlom tanulmányozását.
A nunicus úr szavait is csak te értelmezed úgy, ahogy akarod, én teljesen egyetértek velük, semmi olyan nincs bennük, ami igazolná azokat, akik a "magyar hagyományokhoz való hűség" jegyében nem akarnak végigimádkozni bizonyos zsoltárokat vagy továbbra is "csak azért is" kihagynak a szertartásból egyéb részeket, amik benne vannak a Szentszék és a hajdúdorogi püspökség által jóváhagyott liturgikus és énekeskönyvekben.

sztihi 2011.06.14. 17:12:15

Egy görögkatolikus kifejezi magyarságát pl. a magyar himnusz éneklésével, s a Szent Liturgiában elhangzó "szeretett magyar hazánkért" imádsággal, Rómához való hűségét pedig a pápai himnusz éneklésével és a Szentatya keresztnevének mindenkori említésével. Azt, hogy egyébként a szertartásoknak milyeneknek kellene lenniük, azt már most ki lehet venni a használatos könyvekből (szó sincs arról, hogy itt valami olyat akarna bevezetni valaki, ami korábban nem volt, itt úgymond mindenkit megnyugtató és boldogító a TELJESSÉGRŐL lenne szó) egyáltalán nem csorbulna senki magyarsága attól, hogy a mindenki számára elérhető/olvasható szövegeket végigimádkozzuk úgy, ahogy a könyvben van.

Symeon 2011.06.14. 17:34:36

Hát, ha valaki attól "magyarabb és katolikusabb" lesz, hogy a hátsó udvaron tüzifát hasítunk az ikonosztázokból...
Egyszer jó lenne már, ha ezt a fantomot, as magyar hagyományt valaki bemutatná. Mindenki beszél róla, de még senki sem látta. A pócsi Akatisztoszon kívül, ugyan mi az??? Az a magyar hagyomány, hogy mi nem imádkozzuk végig a szertartásokat? A Liturgián is csattant már az a fejsze, aztán meg ahelyett, hogy kijavítanánk a károkat, azt hazudjuk, hogy ez a hagyomány. Hangsúlyozom: a "nem csinálom" az nem hagyomány.

Symeon 2011.06.14. 17:37:01

De egyébként meddő vita folyik. Csinálni kell, amit püspökeink kérnek és kész.

klp_78 2011.06.14. 18:29:03

Mindenkit megnyugtató szertartások teljes elvégzése?
Igen? Az a Liturgia,amiből csak a szerzetesi maradt ránk?
És nem tudom Te hol olvastál ilyenekről,de Róma nem rendelkezett arról,hogy akkor az egészet el kell végezni...
Hozzáteszem,mindenki elvégzi pl. a Liturgiából a teljeset,csak vannak csendes részek...
A másik meg,hogy a Szentszék a megyéspüspökökre bízza ennek végzését.
Fülöp biztos,hogy nem (de talán Atanáz sem) végezteti kis ekténiákkal és 3 antifónával a Szent Liturgiát. Azokat a Liturgiákat sem,amin ő ott van pl. Nyíregy-belvárosban...
A vecsernyét se végzik másképp,mint Rózsák terén...pedig a püspök ezeken is jelen szokott lenni és vezényli a "kispapok kórusát".
Most akkor miről beszéltek?
Mit vár el Róma?
Magyar hagyomány igenis van,akkor nuncius miről beszélt? Örülök,hogy ti akik a Szentszékkel jöttök mindig,most hirtelen már nem felel meg,amit a nuncius mond. De ismétlem azt amit feljebb írtam,Róma sem rendelkezik ilyenről,hogy így kéne végezni a Liturgiát.
Nézzük akkor a nagy és dicső ortodoxokat.
A görög és a szerb hagyományban is "rövidítik" pl. a Liturgiát (=sok csendes rész) és nem hosszabb ott se a egy Liturgia 55-60percnél...pláne a görögöknél.
Így azért elég csúnyán hangzik,hogy az a magyar hagyomány,hogy nem imádkozzuk végig a szertartásokat. Igenis, vannak olyan részek,amik nálunk csendes imaként vannak jelen,ahogy az ortodoxoknál is vannak.

Meg Keleti hagyomány...igen. Szeretem amikor mindig erre hivatkoztok. Most pontosan melyik is, milyen keleti hagyományról van szó? Arról a kismillióról?

Mondom.
-Én nem fedeztem fel olyan szavakat az Orientale Lumen-ben,ami arra kötelezne,hogy akkor pl. ne legyenek csendes részek vagy ezt e úgy végezzük,ahogy eddig.
-Ki lehet forgatni a nuncius szavait,de nem érdemes. Elég egyértelmű amit mond.
-A püspökök se úgy végeztetik a szertartásokat,mint ahogy azt ti annyira mondjátok...mint ahogy azt ti a "megnyugtatónak" tituláltátok. Az emberek többségének egy hosszú szertartás nem megnyugtató,ha nem sokszor idegesítő és az már nem válik a lelkek üdvére.
Ahogy Szent Bernát mondta,többet ér egy Üdvözlégy úgy,hogy odafigyel az ember,mint egy Rózsafüzér úgy,hogy elkalandozik...érdemes végiggondolni ezt. A magyar mentalitáshoz is ez közelebb áll (->be lehet magyarázni mást,de nyugati mentalitása van itt egy átlag embernek...és egy keleti mentalitásba sem fér bele az,hogy végig ülnek másfél-2órát,hanem ki-be járkálnak beszélgetnek).

sztihi 2011.06.14. 18:42:22

@klp_78: nem értem miért kell ennyire tiltakozni a kis antifónák meg egyebek miatt, mikor max. 15 perccel lenne hosszabb tőle a szertartás, ugyanígy az utrenye és a vecsernye is, tényleg megérni ilyen hosszú bejegyzéseket írni annak belátása helyett, hogy talán a szöveghű változat teljességgel felszámolhatná azt a lelkiismereti kérdést, hogy vajon szabad-e önkényesen belerövidíteni a szertartásokba, mert aki komolyan veszi a szertartásokat,és ismeri a liturgikus hagyományokat (s elsősorban egy papnak kellene ilyennek lenni), annál ez a kérdés előbb-utóbb felmerül. Tőlem nevezheted a rövidítést magyar hagyománynak, csak ha végiggondolod a liturgikus hagyományok (értsd: rítus szerinti hagyományok) szempontjából, akkor rájössz, hogy ez egy gyökértelen, már-már szégyenteljes hagyomány, amit orvosolni kell.

Symeon 2011.06.14. 19:16:18

"A másik meg,hogy a Szentszék a megyéspüspökökre bízza ennek végzését."

Na..akkor maradjunk is ennyiben ok?

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2011.06.14. 20:07:31

@klp_78:
"Nem kellett figyelni. Hallja az ember,ha nem említi a pápa nevét és kihagy egy részt."
A válaszom: nem kell figyelni. Látja az ember, ha valaki nem hajol meg.

"Mást részt meg lehet védeni, hogy milyen keleti hagyományról van szó,ha azt önkényesen megváltoztatja,püspöki engedély nélkül,mert nem kapott rá engedélyt."
Önkéntesen az előírás szerint végezte a szertartást, amiről azóta már letiltották. A nagybemenetnél az előírás szerint csak a közvetlen elöljárót említjük, ez pedig neki jelenleg Fülöp, és nemsokára Atanáz. Azért nem így szokás, hogy a latin lelkületű testvérek ne háborodjanak fel. Már K.L. is említi a pápát. De ne csináljunk már úgy, mint ha ezzel megszegett volna bármilyen előírást...

"Főleg,hogy amit ő csinált az görög hagyomány,püspök atyáék meg szláv irányba mennek (->sokkal inkább hagyományunk ez,mint amit csinál K.L.,ismétlem,önkényesen)"
Ez tény. Amit ŐK csinálnak, az pedig a keleti hagyomány. Hogy szláv vagy bizánci? Apróságokban tér el. De mindkettő normálisan el van végezve. Hogy lásd: a diszkoszon pl. van bárány, és nem egy adag, kockára vágott kenyér virít, mint más helyeken.

"Semmit nem jelent. És ellenkezőjét is ismerek."
Akkor miért zavar téged, ha K.L. viszont normálisan, metánizva végzi a szentliturgiát?

"És nem tudom Te hol olvastál ilyenekről,de Róma nem rendelkezett arról,hogy akkor az egészet el kell végezni..."
Nem, ezeket csak úgy poénból írták le. Mi, okos 20. század végi, 21. század eleji emberek jobban értünk hozzá, mint Aranyszájú Szent János, és Nagy Szent Bazil. Mondjuk ők nem tanultak modern teológiát.

"Hozzáteszem,mindenki elvégzi pl. a Liturgiából a teljeset,csak vannak csendes részek..."
Ez így biztosan nem igaz. Nem írok nevet, de tudom, hogy nem mindenki végzi el a teljeset. Tudom, mert ministráltam is ilyen pap mellett.

"Fülöp biztos,hogy nem (de talán Atanáz sem) végezteti kis ekténiákkal és 3 antifónával a Szent Liturgiát. Azokat a Liturgiákat sem,amin ő ott van pl. Nyíregy-belvárosban..."
Huh, abból milyen felháborodást lehetne csapni, ha megkövetelné, nem?

"A vecsernyét se végzik másképp,mint Rózsák terén...pedig a püspök ezeken is jelen szokott lenni és vezényli a "kispapok kórusát". "
Ez nem igaz. Kezdjük a legalapabbal: a Rózsák terén akkor hangzik el teljes egészében a 103. zsoltár, ha jelen van püspökatya.

"Most akkor miről beszéltek?"
Hogy nem kéne azt szidni, aki normálisan elvégzi a szertartásokat, nem kéne megsértődni, ha nem tetszik nekünk, hogy hanyagul végzik bizonyos helyeken a szertartásokat, és nem kiakadni, ha valaki szóvá teszi, hogy egy KELETI kispap nem végzi a KELETI metániát, míg egy kisgyerek igen.
Ez kb. olyan, mint ha egy Római katolikus atya nem térdelne le az oltár előtt, de a ministránsa igen. Ebben sem találnál kivetnivalót?

"A görög és a szerb hagyományban is "rövidítik" pl. a Liturgiát (=sok csendes rész) és nem hosszabb ott se a egy Liturgia 55-60percnél...pláne a görögöknél."
Az, hogy ha mások igénytelenül végzik a szertartásokat, minket is feljogosít erre?

"Meg Keleti hagyomány...igen. Szeretem amikor mindig erre hivatkoztok. Most pontosan melyik is, milyen keleti hagyományról van szó? Arról a kismillióról?"
Érdemes megnézni K.L-t, vagy a két aktívan szolgálatot teljesítő püspökatyát, esetleg a szeminárium spirituális atyját, esetleg a szórvány helynököt, és még sorolhatnám... na, EZEKRŐL a keleti hagyományokról beszélünk. Tudom, nem tetszik, de ezek az emberek (és sokan mások) helyesen és előírás szerint végzik a szertartásokat, míg mások (akik ettől lehetnek jó emberek és jó papok) pedig nem.

"-Én nem fedeztem fel olyan szavakat az Orientale Lumen-ben,ami arra kötelezne,hogy akkor pl. ne legyenek csendes részek vagy ezt e úgy végezzük,ahogy eddig."
Szerencsére senki sem fog téged erre rákényszeríteni.

"-Ki lehet forgatni a nuncius szavait,de nem érdemes. Elég egyértelmű amit mond."
Igen, én is így látom, bár szerint mégis pont az ellenkezőjét hallottam ki belőle.

"-A püspökök se úgy végeztetik a szertartásokat,mint ahogy azt ti annyira mondjátok...mint ahogy azt ti a "megnyugtatónak" tituláltátok. Az emberek többségének egy hosszú szertartás nem megnyugtató,ha nem sokszor idegesítő és az már nem válik a lelkek üdvére."
Ez tök jó, akkor gondolom semmi kifogásod sincs püspök atya szertartásai ellen. Mondjuk érdekelne, vajon a szertartást nem úgy végző Atanáz püspök atya miért K.L.-t kérte püspöki titkárának, ha annyira másképpen végzik a szertartást...

"A magyar mentalitáshoz is ez közelebb áll (->be lehet magyarázni mást,de nyugati mentalitása van itt egy átlag embernek..."
Nem, neked van nyugati mentalitásod. Sokaknak van keleti.

"és egy keleti mentalitásba sem fér bele az,hogy végig ülnek másfél-2órát,hanem ki-be járkálnak beszélgetnek)."
Nem. A keleti mentalitásba igazából állni kellene, de pont a görögKATOLIKUS hagyományok miatt itt le is lehet ülni. Én sokszor állok szertartáson, szeretnék teljesen átszokni erre.

És a kérdés, amire sose válaszolsz:

Ha te valóban katolikus vagy, miért teszel az egység ellen azzal, hogy szembemész a püspököd akaratával, akinek engedelmességgel tartozol? Tudod, a Róma által kinevezett püspököd akaratáról beszélek.

Testvér, én próbálom finomítani a válaszaimat, és pont azért, mert minden erőmmel szeretni akarlak, mindig vissza is fogom magam, sose azt írom le, ami elsőre eszembe jut. De bizony, én úgy érzem, szándékosan provokálsz, hogy ha egyszer elbukom a harcomban, mutogathass rám, hogy "na, ennyit a keleti mentalitásról, hol a szeretet, hol a tolerancia", stb. Ahogy ez Morvinuszkánál is történt. Pedig nem vagy, nem leszel, és nem is voltál mártír ezen a blogon, egy pillanatig sem.

mezeinewsee 2011.06.14. 20:31:24

Durvul a hangnem, gyerekek!!! Nem "te ilyen vagy", hanem "te így gondolod" az elfogadható ezen a blogon. Ugyanis nem az emberrel van bajunk hanem a véleményével. Mindkét "oldalt" megintem!!! :).

mezeinewsee 2011.06.14. 21:02:01

@Xinaf: @sztihi: @Symeon: @klp_78: bocsi, hosszú lesz.
"A blogot sajnos egyelőre nem tudom tovább vezetni, mert nincs rá időm." Kár, de megértem. Sokszor én is ezzel küszködök.
"püspöki engedély nélkül,mert nem kapott rá engedélyt." Nála sokkal nagyobbak is végezték így. A püspök jelenlétében is. De végül visszatértek az általad is elfogadotthoz, kifejezetten azért, hogy mindenkinek a lelke megnyugodjon. Nem az volt a baj, hogy ott (ez fontos, hiszen máshol, ahol előírás, természetesen említették) nem említették a pápát, hanem az, hogy ez az "aggályos lelkű" (idézet Szent Páltól!!!) testvéreket megbántotta. És vannak annyira alázatosak, hogy félreteszik akkor a szintén helyes gyakorlatot, nehogy megbántsanak vele titeket.
"amit ő csinált az görög hagyomány,püspök atyáék meg szláv irányba mennek" Téged megvert L. az oviban, vagy mi bajod vele? Fel tudnád sorolni, mi a különbség a görög és a szláv hagyomány között? mert elenyésző :). És Fülöp püspök bizony gyakran a görögöt követi. Sőt, Atanázt is láttam már úgy... ilyenkor mi van? A püspököknek nagyon megfelel L. szertartásvégzése. nem azért vette maga mellé Atanáz püspök atya, mert annyira helyteleníti!
""Tudod, kiről van szó, és ilyen mély lelkiségű?"
Tudom ki,ismerem." Ennek örülök... És ott is voltál? Láttad, hogyan ministrált, vagy csak elképzelted? Mert nem mindegy ám!
Egyébként (lehet, hogy maximalista vagyok) ha valaki kisgyerek mellett ministrál, a minimum elvárás a példamutató magatartás.
"Hogy ez alapján embert megítélni és leszólni gáz..." A nagy megítélés ez volt: "egyedül az elsőáldozó gyerekek közül, csak a ministráló bátyja, a keresztfiam követte őt ebben, a vele együtt szolgáló kispapot megszégyenítő módon" Bocsi, erről nem érzem, hogy megítélés volna.
"Idézve Juliusz Janusz apostoli nuncius szavait" Egészen másképpen értelmezzük ugyanazokat a szavakat, de erről már írtak előttem. Én ebből is azt olvasom: HAGYOMÁNYOK. Persze, magyar hagyományok, ha vannak (mik is azok?).
"Azt, hogy egyébként a szertartásoknak milyeneknek kellene lenniük, azt már most ki lehet venni a használatos könyvekből" Pont erről van szó. Egy általam tisztelt ember mondta: szertartásainkat szentek írták, csak szentek vehetnek el belőle. Csak annyit kérünk: ami a könyvben van!!! Ez nagy kérés?
"Egyszer jó lenne már, ha ezt a fantomot, a magyar hagyományt valaki bemutatná." Ez engem is nagyon érdekelne! Egyetlen magyar (bár nem kizárólagosan magyar) "hagyományt" ismerek: a nép énekel. Ezt senki sem szeretné elvetni, sőt!!!
"mindenki elvégzi pl. a Liturgiából a teljeset,csak vannak csendes részek..." Ez egyszerűen nem igaz. Ha megkérdezed, az atyák is megmondják.
"Fülöp biztos,hogy nem (de talán Atanáz sem) végezteti kis ekténiákkal és 3 antifónával a Szent Liturgiát." Parancsba nem adja, ha teheti, úgy végzi. Csak ő nagyon-nagyon türelmes és alázatos szívű. De tudok templomot, ahol az ő kérésére végzik úgy.
"A vecsernyét se végzik másképp,mint Rózsák terén" Dehogynem! De továbbra se írjunk nevet, nem akarom, hogy véletlenül idetaláljon valaki (nem, te nem úgy jöttél, te kaptad a címet. Véletlen kereséssel senki nem találja meg ezt a blogot).
"most hirtelen már nem felel meg,amit a nuncius mond" Hogyne felelne meg! Azt mondja, amit mi.
"A görög és a szerb hagyományban is "rövidítik" pl. a Liturgiát" És ehhez nekem mi közöm? Mi a saját utunkat szeretnénk megtalálni! Ha úgy tetszik: visszatérni a MAGYAR GÖRÖG KATOLIKUS hagyományhoz.
"vannak olyan részek,amik nálunk csendes imaként vannak jelen" Pontosan! Közelednek az álláspontok... igen, a csöndes imákat is el kell imádkozni!
"Most pontosan melyik is, milyen keleti hagyományról van szó?" Ami benne van a szerkönyvben.
"Az emberek többségének egy hosszú szertartás nem megnyugtató" A rendesen elvégzett szertartás kb. 5-10 perccel hosszabb (attól függ persze, mihez mérjük, a "sustyorgóshoz" vagy a "betéteshez"). Attól senki nem megy a Dunának.
"nyugati mentalitása van itt egy átlag embernek" Ez sem így van. Mindkét mentalitás jelen van.
"Kezdjük a legalapabbal: a Rózsák terén akkor hangzik el teljes egészében a 103. zsoltár, ha jelen van püspökatya. " Bízom benne, hogy ez már változott. Ne írjunk neveket!

sztihi 2011.06.14. 21:33:22

@mezeinewsee: Nem akarlak elkeseríteni, de ha beírod a google-ba a mezeinewsee-t, akkor kihozza ezt a blogot is :-) de sebaj...

Szerintem amúgy akit a magyar görögkatolikus hagyományok, az böngészgesse a byzantinohungarica.hu-t

mezeinewsee 2011.06.14. 21:36:23

@sztihi: tudom... de az utca embere, aki mondjuk a R-i templom szertartásrendjét keresi, nem fogja beírni, hogy mezeinewsee. Azt csak az fogja, aki kifejezetten ezt a blogot keresi. Az meg találja is meg!

mezeinewsee 2011.06.15. 13:44:40

klp_78 és Symeon kommentjét töröltem. Symeon bocsánatot kért a hangnemért, mert egy szerinte hülyeséget író embert megsértett. Elvárható klp-től is, hogy a rágalmakat, amiket az egyházmegye nagy papjairól írt, visszavonja.
(Testvér, akiket rágalmaztál, személyesen ismerem, így tudom cáfolni az írottakat).

j.p. 2011.06.15. 13:49:48

@mezeinewsee:
"egyházmegye nagy papjairól"
én is ismerem mind2t elég jól és véleményem szerint meg sem közelítik a nagy papokat...

Symeon 2011.06.15. 14:01:32

@j.p.:

"Véleményed szerint"...ez így korrekt...

mezeinewsee 2011.06.15. 14:04:03

@j.p.: Azt elmondanád, kik a nagy papok? Jót lehet írni, tehát ezt nyugodtan lehet névvel.
Csak jó, ha példaképet állítunk a szemünk elé.

Symeon 2011.06.15. 14:09:35

Persze. Hogy az általunk tévesen felülértékelt papoknak mércét állíthassunk, amit egyszer talán majd megütnek...segítsetek...

mezeinewsee 2011.06.15. 14:13:23

Szerintem akik a szemükben nagy papok, azok a mienkben is azok... Pl. valaki egyszer említette Lakatos Laci bácsit. Ő az én szememben is óriás. Bár a zsolozsmástáborokból ismerem, mint O.K.-t...

Symeon 2011.06.15. 14:23:37

Én is onnan ismerem. Egyszer kaptam is tőle egy csotkit :-)

mezeinewsee 2011.06.15. 14:28:48

Kicsit lenyugodtam... Akkor klp szalonképesebb gondolataira adom a választ :).

"Bocs,már egyszerűen erőm és kedvem nincs,hogy ennyi (szvsz) hülyeségre válaszoljak." Ok, testvér. Nem én kerestelek meg, te jöttél ide... én névvel, arccal vállalom a vitát, te bújkálsz... Ezek után vicces, hogy nincs erőd és kedved a felvetéseidre adott válaszokra felelni. Bizony, én is jobban szeretném személyesen, msn-en vagy skype-on. De ha félsz, és személyesen nem nagy a szád, ok. De akkor legalább így legyél bátor!
"Azért ne legyünk már naivak,hogy Aranyszájú és N. Szt. Bazil írta a liturgiánkat és csak szentek egésztették ki." Nem az egészet ők írták, de szentek írták. Nézd meg akár az énekeskönyvedet!
"De azért még a nuncius szavaiból a lényeg:
"...néha vannak olyan tendenciák a bizánci rítusúak között, melyek az ortodox hagyományok felé hajlanak"
Ezek után egyesült ortodoxozni magunkat...
Elég egyértelmű mondatok." Mit jelentenek szerinted? Mik azok a tendenciák, ami ellen beszélt? A 3 antifona? Bizony, az Miskolcon is volt...
"Magyar hagyomány. Szerintetek nincs?" Írd már le légyszi, szerinted mi a magyar hagyomány!!! Hetek óta kérjük!
".K.Sz. püspököt is kinevezte,mégis próbáljátok halványítani az érdemeit..." Idézd kérlek, ezen a blogon ki és hogyan kisebbítette az érdemeit! Tényleg érdekelne, hiszen személyes kapcsolatban vagyok vele... jó kapcsolatban.

A többi szalonképtelen gyalázkodás Isten felszentelt papjai ellen. Azokat nem idézem.

mezeinewsee 2011.06.15. 14:31:13

@Symeon: hűha... lehet, hogy keletieskedik az atya?

j.p. 2011.06.15. 16:18:03

@mezeinewsee:
Grunda János, Obbágy Miklós, Papp Tibor, Vincze Krisztián, Kruppa Tamás, Kruppa Levente, Szabó Sándor, Orosz István (Bekecs), Mosolygó László és Bíró István, hogy csak párat említsek

klp_78 2011.06.15. 17:43:57

Ezek mind. Egyetértek.
Hozzátéve még egy-egy:
Mosolygó M.,Deák Csaba,Szabó Antal,Szabó Tamás,Cselényi,Janka Gy.,Legeza

mezeinewsee 2011.06.15. 20:28:10

Jó lista... van köztük jó barát, haver, tanár.
Akiket személyesen ismerek közülük, azokkal minddel nagyon jó a kapcsolatom.
De hiányolom Laci bácsit. Pár nappal ezelőtt még püspökké kellett volna tenni, mára a nagy papok közül is kihullott.

mezeinewsee 2011.06.15. 20:29:07

Viszont egy kérés mindenkihez:
LÉGYSZI ÍRJA MÁR MEG VALAKI, MIK A MAGYAR GÖRÖG KATOLIKUS HAGYOMÁNYAINK!

klp_78 2011.06.15. 21:18:29

Magyar Görög Katolikus Hagyományaink - összeszedem a gondolataimat és leírom...tehát ezzel még tartozom,de JP is írhat addig.

Lacit bácsit hiányolod. Ok. Én még sok papot hiányolok,nem írtam le mind.

"Jó lista."
Ezen csak azért csodálkozok,mert (név nélkül) ezek az atyák között legalább a fele - hanem több - abszolút nem felel meg a 'szertartási elvárásoknak'.
Sőt,kifejezetten a másik oldalt képviselik (ha lehet egyáltalán ilyen merészet mondani egy egyházon belül).
Emberileg viszont a max.-on mindegyik,erről meg vagyok győződve!!

mezeinewsee 2011.06.15. 21:26:44

@klp_78: bár a számba akartátok adni, én sosem szidtam azokat, akik másként végzik a szertartásokat, mint ahogy nekem tetszik. A "listában" lévő barátaim ezt tudják. Egyikük azt mondta: "Ha megfeszülök sem tudom úgy csinálni!" Erre én azt mondtam: "Nem is kell". Másikuk szerint "Nem állna jól nekem ez". Válaszom: "Szerintem sem".
És kész... ugyanis nem megsértődtek, hanem tudomásul vették, hogy én másképpen gondolom. És nem kapnak sírógörcsöt, ha nem az ő szertartásukra megyek, és nem ők lesznek a lelki vezetőim. A szeretetet ez nem csorbítja. és sosem mondtak "keletieskedőnek", és nem vették beszólásnak, hogy szerintem "biccentés" helyett bizonyos helyzetekben metániát kéne végezni (bár igazán "biccentős" nincs azok között, akiket valóban ismerek közülük).
Sőt, olyan is előfordul (minő botrány!!!), hogy kérdeznek, mit hogyan és miért (!!!) kéne csinálni. És kérnek, hogy adjak könyvet, keleti irodalmat nekik...
Van persze olyan is a felsorolt atyák között, akit nem ismerek személyesen, azokra persze a fentiek nem vonatkoznak.

klp_78 2011.06.15. 22:10:38

Örülök ezeknek a mondatoknak.
Azt hiszem ez végszónak megfelelő volt (...még nekem is:P)

Tartozásomat nem feledem.

Morviniuszka 2011.06.16. 17:01:42

@klp_78: Krisztusban Kedves Testvérem!
Bocsánatot kérek, hogyha megbántottalak a videóval amit küldtem. Bár vannak dolgok amiben nem egyezik a véleményünk, tudnod kel hogy szeretlek mint embert.
Imre Balázs

mezeinewsee 2011.06.20. 16:03:53

Nagyon várom a magyar görög katolikus hagyományainkat...
Kezdem én, jó? A pócsi akatisztosz. Ezen kívül más nincs. Ezt meg senki nem akarja elhagyni...

Symeon 2011.06.20. 16:45:27

Én is tűkön ülök...be kell látni, a mi hagyományunk nem más, mint közösségtől függően a ruszin vagy román ortodox hagyomány. Az ettől való eltérés jelenti azt, hogy:
a.: elhagytunk dolgokat (a modernizálás/egyszerűsítés hamis jelszavai alatt)

b.: átvettünk latin elemeket (latinizáció)

Ergo: a saját hagyományunk a latin elemektől megtisztított, kihagyások nélkül elvégzett szertartás. Azt pedig továbbra is fenntartom, hogy annál közelebb aligha vihet valami a saját hagyomány helyreállításához, mint az, hogy az azonos szertartású és (az eredetileg azonos) nemzetiségű nem-egyesült közösségek szertartását és szokásait vesszük alapul. persze ezt csak lassan és nagy odafigyeléssel, érzékenységgel és a vezetőink iránti bizalommal szabad végezni. Az egyénieskedés nem vezet jóra...ezért is várok végre egy hivatalos körlevelet a püspökeinktől...

Symeon 2011.06.22. 12:32:40

Szerintem hiába várunk, Nyuszi! Ennyi saját hagyományunk biztosan nincs...

Symeon 2011.06.22. 12:40:01

Ilyeneket lehetne írni, mint sajátosságokat:
-nagyböjti időszakban egyszerre van Előszenteltek és "reggeli mise" ugyanazon a napon. Semmi értelme, max. annyi, hogy az Előszentelteket legalább megtartja, igaz, a funkciójától teljesen idege alkalmazással.
- a pap úgy veszi magára a ruhadarabok a beöltözési imák nélkül, mint egy farmert (már bocsánat). Amennyiben félrevonul, imádkozik öltözés közbe, tudva, hogy Krisztus Világosságát ölti magára: keletieskedik.
az egész keleti egyházban használatos vörösbor helyett fehéret használ az Eucharisztiához, mert "így is érvényes", a szimbólumok meg nem érdekelnek senkit, kivéve a keletieskedőket.
-stb-stb.

-

mezeinewsee 2011.06.22. 19:58:39

Szerintem is hiába várunk... pedig ígéret is volt rá. Na mindegy.
Azért én még tudok:
-a pap előre felvágja a proszfórát (rosszabb esetben nem is a pap), hogy spóroljon az idővel;
-a 103. zsoltárnak csak az első verseit imádkozzuk, hiszen "nem IBUSZ-reklám a vecsernye"
-áldozás pillanatától számítunk 1 órás szentségi böjtöt (tehát közvetlenül Liturgia előtt reggelizünk), aki másképpen csinálja, az keletieskedik
-nem engedjük szentáldozáshoz a keresztség után, de a bűnre való képesség előtt lévő gyermekeket, mert "úgysem értik"
Biztos van még... hátha valaki ihletet kapott!

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2011.06.23. 21:26:23

- Elbocsátáskor a remek népénekeink hangoznak fel, különös figyelmet kapnak ezek közül a Mária énekek. Akinek nem tetszik - keletieskedő.

- Antifónák és sztihirák gondos kerülése, mert "csak elnyújtják a misét".

- Lelkes, de nem különösebben szép, viszont eléggé elhangolt harmónium muzsika kíséri a szertartást. Akinek nem tetszik, az keletieskedő.

- A misének van egy dinamikája. Ez abban nyilvánul meg, hogy a kántor és a pap versengeni kezdenek a könyörgéseknél. Ez valahogy így hangzik:
- Békességben könyörögjünk az...
- Uram irgalm...
-Az egész egyházi rendért és a népért kö...
- Uram irgalm...

- Mondott mise, melyben egy sor nem sok, annyi sem hangzik fel énekelve.

- Az oltár rakodóasztalként való felhasználása, mindenféle célra, a harminc féle énekeskönyvtől kezdve, a
slusszkulcson keresztül a félig megevett májkrémes kenyérig gyakorlatilag bárilyen eszköz tárolására alkalmassá téve.

Hirtelen ez jut eszembe. És annyira nem hiányzik egyik sem az életemből. És mielőtt megszólnának: ezzel nem feltétlenül a R.T-t minősítem (az utolsó pont ott soha nem történhetne meg, pedig megtörtént!), hanem az ország különböző helyeiről gyűjtöttem össze ezeket a szomorú jelenségeket :(

mezeinewsee 2011.06.23. 21:30:33

Gyűlnek azért a hagyományok...

mezeinewsee 2011.07.03. 15:47:50

Mostanra adtam fel... poént félretéve: úgy tűnik, NINCSENEK MAGYAR GÖRÖG KATOLIKUS HAGYOMÁNYOK.

klp_78 2011.07.05. 13:02:22

Nem érkezett válasz,mert fölöslegesnek találtam idegesíteni magam ezeken...ne haragudjatok...
Az meg,hogy gúnyosan összeszedtetek pár olyan dolgot,ami nem tetszik nektek,minden mondat után hozzárakjátok,hogy 'keletieskedő' és ráhúzzátok ezt arra, hogy persze,ezek a magyar görkat hagyományok,azért már eléggé nevetséges...

Van a liturigánknak egy szerves fejlődése. Igen,ebbe beletartozik az is,hogy sok olyan elem került bele,ami nem volt benne régen.
De könyörgöm? Ez már egy röhejes identitás zavar...
Érdekes,hogy a 'Nagy Ortodoxok' sem ragaszkodnak két kézzel hülyén az ún. hagyományaikhoz...(megjegyzem,ilyen még mindig nincs keleti hagyomány,mindenhol másképp csinálják)

Most néztem YouTube-on román ortodox liturgiát. Ott is letérdepelnek az átváltoztatásnál...
Akkor miről beszélünk?

Másrészt én nem nevezném azt hagyománynak,amit innen-onnan lopunk...
Gondolok itt arra (minden rosszindulatúságot félretéve ezek tényleg csak tények),hogy kimegy külföldre a F.p. atya és amit lát,azt hazahozza...
Ez lenne a MI(?!) hagyományunk?
Aztán 2-3 hónap után ez is változik,mert mást lát. Bele lehet kötni ebbe,de tényleg ez megy...

Én azt látom,hogy egy kicsiny, nagyon kicsiny mag akarja ezt csinálni,mert ez tetszik nekik. A nagy része pedig szeretné megtartani ezt,ami most van (A PAPSÁG IS!!)

Nem akartam most sem írni ide az elég egyoldalú kommentek miatt,de azért nem lehet ezt szónélkül hagyni...

Másrészt,lehet ezt kritizálni,de a papokon múlik az,hogy mi lesz...
És nem,nem azért nem csinálnak sok mindent úgy,ahogy az központilag elő van írva (megjegyzem 'elő van írva', 'meg van mondva' csak a latinoknál van,az ortodoxok a keleti szemlélet miatt sokkal lazábban veszik ezt és nem írnak elő semmit jogi fomulákkal - tehát ez furcsa,hogy nyugati módszerekkel akarunk keletiesek lenni),hanem azért,mert vannak lelkipásztori fontosságú dolgok (ld. szórványban lehet, hogy egy pap csak egy misét mondjon egy vasárnap...hogy csak egyet említsek)

Morviniuszka 2011.07.05. 17:12:09

@klp_78:
"Most néztem YouTube-on román ortodox liturgiát. Ott is letérdepelnek az átváltoztatásnál...
Akkor miről beszélünk?"
Nem csak letérdelnek, hanem a homlokukkal megérintik a talajt is. (De ez hogy jön ide?)

"Másrészt én nem nevezném azt hagyománynak,amit innen-onnan lopunk..."
Mi is latin elemeknek hívjuk.

"Gondolok itt arra (minden rosszindulatúságot félretéve ezek tényleg csak tények),hogy kimegy külföldre a F.p. atya és amit lát,azt hazahozza..."
Én ezt nem tudom elképzelni, de ha a szent atya utasítja rá, akkor engedelmeskedni fog. (szerintem)

"Én azt látom,hogy egy kicsiny, nagyon kicsiny mag akarja ezt csinálni,mert ez tetszik nekik. A nagy része pedig szeretné megtartani ezt,ami most van (A PAPSÁG IS!!)"
1. a nagy részének szerintem fogalma sincs, hogy mi történik a liturgián.
2. Pontosan mi van most? Most magyar görögkatolikus liturgián tudunk részt venni?

"Nem akartam most sem írni ide az elég egyoldalú kommentek miatt,de azért nem lehet ezt szó nélkül hagyni..."
Pedig örülnék ha kifejtenéd a hagyományainkat, mert engem érdekelne.

"Másrészt,lehet ezt kritizálni,de a papokon múlik az,hogy mi lesz..."
Igen sajnos így van. :( Remélem mostantól olyanokat szentelnek fel, akik komolyan veszik az utasításokat.

Végezetül marad a türelem, alázat és ima ezekért a papokért.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2011.07.06. 22:04:11

@klp_78:

Krisztusban kedves testvérem!

"Nem érkezett válasz,mert fölöslegesnek találtam idegesíteni magam ezeken...ne haragudjatok...
Az meg,hogy gúnyosan összeszedtetek pár olyan dolgot,ami nem tetszik nektek,minden mondat után hozzárakjátok,hogy 'keletieskedő' és ráhúzzátok ezt arra, hogy persze,ezek a magyar görkat hagyományok,azért már eléggé nevetséges..."
A nevetséges az, hogy kivont szablyával védesz nem létező hagyományokat. Ha léteznének magyar görög katolikus hagyományok, ennyi idő alatt legalább 1 db-ot találtál volna. De nem léteznek. Minél inkább háborogsz, annál jobban bizonyítod.

"Van a liturigánknak egy szerves fejlődése. Igen,ebbe beletartozik az is,hogy sok olyan elem került bele,ami nem volt benne régen.
De könyörgöm? Ez már egy röhejes identitás zavar..."
Eléggé az... sok papunk nyugati papnak képzeli magát. Nevetséges. Ebben egyetértünk!

"Másrészt én nem nevezném azt hagyománynak,amit innen-onnan lopunk..."
Ebben is igazad van! Pl. miért kéne nálunk hagyomány legyen az elsőáldozás? Miért kéne nálunk Szentségimádást tartani? Miért áldoztatunk fehérborral? Ezeket mind loptuk, a mi szertartásunkban sehol sem szerepeltek eredetileg.

"Gondolok itt arra (minden rosszindulatúságot félretéve ezek tényleg csak tények),hogy kimegy külföldre a F.p. atya és amit lát,azt hazahozza..."
Nagy baj lenne, ha így lenne, de szerencsére ez nem így van.

"Ez lenne a MI(?!) hagyományunk?
Aztán 2-3 hónap után ez is változik,mert mást lát. Bele lehet kötni ebbe,de tényleg ez megy..."
Tudsz mondani egyetlen görög katolikus hagyományt? Nem? Akkor meg?

"Én azt látom,hogy egy kicsiny, nagyon kicsiny mag akarja ezt csinálni,mert ez tetszik nekik. A nagy része pedig szeretné megtartani ezt,ami most van (A PAPSÁG IS!!)"
Rosszul látod.

"Nem akartam most sem írni ide az elég egyoldalú kommentek miatt,de azért nem lehet ezt szónélkül hagyni"
Pl. le kéne írni a görög katolikus hagyományokat.

"Másrészt,lehet ezt kritizálni,de a papokon múlik az,hogy mi lesz..."
Ha a pap KATOLIKUS, akkor engedelmeskedik a püspökének, ugyebár.

"És nem,nem azért nem csinálnak sok mindent úgy,ahogy az központilag elő van írva (megjegyzem 'elő van írva', 'meg van mondva' csak a latinoknál van,az ortodoxok a keleti szemlélet miatt sokkal lazábban veszik ezt és nem írnak elő semmit jogi fomulákkal - tehát ez furcsa,hogy nyugati módszerekkel akarunk keletiesek lenni),hanem azért,mert vannak lelkipásztori fontosságú dolgok (ld. szórványban lehet, hogy egy pap csak egy misét mondjon egy vasárnap...hogy csak egyet említsek)"
A két liturgia engedélyezve van minden papnak.

Úgy látom, konokul kritizálsz, de semmit, ismétlem semmit sem reagáltál érdemben arra, amit olyan nagyon vártunk tőled. Vajon miért, ha nem azért, mert nincsenek magyar görög katolikus hagyományok?

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2011.07.06. 22:37:56

"Tudsz mondani egyetlen görög katolikus hagyományt? Nem? Akkor meg?"
Természetesen MAGYAR görög katolikus hagyomány akart lenni!

Malkav 2011.07.06. 22:41:46

@klp_78:
"Magyar Görög Katolikus Hagyományaink - összeszedem a gondolataimat és leírom..."
(ezt 2011.06.15. 21:18:29-kor írtad)

Krisztusban kedves testvérem!

Ezen fenti ígéreted alapján szeretném megismerni a Magyar Görög Katolikus Hagyományainkat...

Symeon 2011.07.07. 00:49:27

Itt szeretném idézni latin plébános kánonjogász barátomat, aki gk pap barátomnak üzente, miutàn az kifejtette, hogy "mi màr nyugatiak vagyunk":Akkor mondd meg a lafin tagozatos gk atyának, h ha olyan nagy nyugati, akkor éljen cölibátusban, magányosan, végezze minden nap a papi zsolozsmát és vegyen minden évben ùj cipőt a térdhajtàslk miatt:-). Szerinte pl ha kötelezővé tennék ia cölibátust, akkor mindjárt megnőne az érdeklődés a keleti hagyomànyaink iránt...
Amikor cölibátusròl van szó, akkor keletiek vagyunk, amikor böjtről, akkor nyugatiak. Ez lavírozás és a kettős identitás kijátszàsa.

Morviniuszka 2011.07.07. 15:51:28

@Symeon: Igen, ez a gondolatmenet nekem is eszembe jutott.

mezeinewsee 2011.07.07. 18:13:58

@klp_78: testvér, ismered a mondást: "Egy férfi, egy szó"? Ezt írtad:
"Örülök ezeknek a mondatoknak.
Azt hiszem ez végszónak megfelelő volt (...még nekem is:P)

Tartozásomat nem feledem. " Tartozásod (amint már írták): "Magyar Görög Katolikus Hagyományaink - összeszedem a gondolataimat és leírom..."

mezeinewsee 2011.07.07. 18:16:11

Találtam egy 2 görög katolikus hagyományt!!!
1. Ortodox testvérek mondták, hogy náluk nincs "Dicsőség Jézus Krisztusnak!"-köszönés. Akkor ez a mi hagyományunk! Ugyan nem magyar, de legalább gör.kat.
2. Ebben nem vagyok biztos, de Kitalátor biztos tudja: Éljen soká-t énekel más? Tök jó lenne, ha ez is hagyományunk lenne!

Persze, ezeket a keletieskedők sem akarják elvetni, sőt!!!

Symeon 2011.07.07. 20:19:35

A köszönésben nem vagyok biztos, Nyuszi! Mintha nyugati ortodox oldalakon láttam volna, hogy használják. Nem lehet, hogy errefelé miattunk nem használják?

Symeon 2011.07.07. 20:25:05

Ja, ez görkat, bocs. keresek majd mást :-)

mezeinewsee 2011.07.14. 19:56:25

Megkérdeztem egy kispap barátomat (félreértések elkerülése végett: a srác akkora latin, mint a ház, jól borotvált, papi civiles fiú). Először is hülyének nézett, hiszen NINCSENEK magyar görög katolikus hagyományok. A köszönést és az Éljen soká-t is visszadobta, nem magyar, nem is gör.kat.
A reverenda szabása (bár nem magyar), és az, hogy van éjféli mise (de az meg nem görög) jutott eszébe. És mondta, hogy ez tényleg hülyeség. 30 évvel ezelőtt még a csöngetést és a szentségimádást is ide kellett volna sorolni, nem?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.09.04. 08:02:22

@mezeinewsee: Régen jártam itt, s látom, hogy "személyes megtámadtatás esete forog fenn"!
Nos, ettől fizikailag függetlenül erre kérdeztem rá én is a gk honlapunk fórumán, egyelőre reakció nélkül. (Tanulság: sértő szöveget kell felrakni...)
Amit én tudok az éltetésről: "középszláv", valahol a mai Kelet-Szlovákia vagy Nyugat-Ukrajna területén - tehát a Magyar Királyság - északkeleti részén születhetett a dallam, amit bányász-himnuszként ("Szerencse fel, szerencse le, ilyen a bányász élete!") is ismerhetünk.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.09.04. 09:38:05

Ha elfogadjuk, hogy a ruszinság a magyarság nemzetalkotó része, és azt is, hogy ruszin szármzásúak nélkül gyakorlatilag nincs magyar (sem szlovák) görögkatolikusság, akkor igenis vannak magyar görögkatolikus hagyományaink. A keleti ortodox "ősmagyarok" hagyománykincse (a muszlim és latin vallás- és nemzetirtás elől menekülve) kényszerűen beolvadt, vetőmag módjára belepusztult a ruszin (és a román, meg a református magyar) kultúrába, de igazán bő termést csak a sziklás ruszin földbe vetett mag hozott.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.09.04. 10:00:37

Ezeknek a hagyományoknak a feltárásával sajnos adósok egyháztörténészeink és néprajzosaink. Bánatomra azzal foglalkoznak inkább, hogy - kétségkívül a (legrosszabb) görög katolikus hagyományoknak megfelelően (román, szlovák és ukrán mintára) hamis és romantikus kontinuitáselméleteket kreálnak, vagy próbálnak alátámasztani. Emiatt is lehetnek komoly bajban elszánt hagyományápolóink is, még szerencse, hogy a legtöbben keleti ruszin, azaz hucul lovon ülnek...
süti beállítások módosítása